Τα πάνω κάτω έχουν έρθει στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας καθώς η καρέκλα της πρωθυπουργού τρίζει και οι Εργατικοί καιροφυλακτούν, ευελπιστώντας ότι η κρίση στους Τόρις θα τους αναδείξει σε κυρίαρχη δύναμη. Λίγες εβδομάδες μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης υπό τη Λιζ Τρας, έχει ήδη συγκροτηθεί ένα εσωκομματικό «αντάρτικο» στους Τόρις που θέλει να την οδηγήσει σε παραίτηση.
Στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος φθάνουν επιστολές με τις οποίες μέλη των Τόρις αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από τη νέα πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, ευφορία επικρατεί στους Εργατικούς, που αναμένουν να πέσει σαν ώριμο φρούτο η συντηρητική κυβέρνηση -γιατί οι ίδιοι ως αντιπολίτευση δεν έχουν κάνει και πολλά. Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η Λιζ Τρας θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος μέχρι τις εκλογές του 2024. Βέβαια, δύο χρόνια στη πολιτική είναι πολύς καιρός -και οι Τόρις ίσως ανακάμψουν- αλλά αναλυτές εκτιμούν πως μετά τις αλλεπάλληλες κρίσεις στο διαιρεμένο Συντηρητικό Κόμμα, δεν αποκλείεται να γίνουν πρόωρες εκλογές.
Η Τρας θα πρέπει να μεταβάλει την αλγεινή εντύπωση που άφησε ο μίνι προϋπολογισμός της -που οδήγησε σε ιστορικό χαμηλό δεκαετιών τη στερλίνα. Ο αρχηγός των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, εν τω μεταξύ, αντιμετωπίστηκε ως «νέος Τόνι Μπλερ» στο Συνέδριο του Λίβερπουλ.
Οι Εργατικοί για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια, αισιοδοξούν για επάνοδο στην εξουσία -ύστερα από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Μπροστά στο στόχο αυτό, έχουν εγκαταλείψει την ακραία αριστερή ρητορική του πρώην ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν και έχουν στοιχηθεί πίσω από το μετριοπαθή, πρώην εισαγγελέα, Στάρμερ. «Οι Εργατικοί έγιναν πάλι το κόμμα του Κέντρου», είπε ο Στάρμερ και αντί για την «Κόκκινη Σημαία» (ύμνο των Εργατικών) έψαλε μαζί με τους συνέδρους τον εθνικό ύμνο της Βρετανίας και μίλησε αρκετή ώρα για την προσφορά της βασίλισσας Ελισάβετ στη χώρα.