ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι επιβεβλημένη η μεταρρύθμιση και των Ενόπλων Δυνάμεων τόσο με τον εκσυγχρονισμό των εξοπλιστικών, αλλά και με μια συνολική αλλαγή του μοντέλου.
Ο Νίκος Δένδιας, χθες, παρουσίασε στη Βουλή όλο το σχέδιο με φόντο τις νέες Ενοπλες Δυνάμεις του 2030. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας περιέγραψε με απλά λόγια τη σημερινή πραγματικότητα, λέγοντας πως «δεν γίνεται να έχουμε 800 και πάνω στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ», αλλά και το αύριο, τονίζοντας ότι πρέπει να μπούμε στην ψηφιακή εποχή.
ΓΙΑ αυτό, λοιπόν, πρόκειται να κλείσουν 137 -ουσιαστικά ανενεργά- στρατόπεδα μέσα στο 2025, να ενοποιηθούν σχηματισμοί με κατάργηση 30 εξ αυτών. Στην Πολεμική Αεροπορία η χώρα μας θα διαθέτει 200 υπερσύγχρονα αεροσκάφη με τα αναβαθμισμένα F-16, τα Rafale και τα F-35. Το Πολεμικό Ναυτικό με τις νέες φρεγάτες Belh@rra θα αποκτήσει εντυπωσιακή αποτρεπτική ισχύ. Ενώ ο αντιπυραυλικός θόλος στα ισραηλινά πρότυπα αναμένεται να παρέχει υψηλή αμυντική ασφάλεια τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική χώρα. Παράλληλα, ο ελληνικός στρατός θα μπει στην εποχή των drones, ενώ θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές και στη θητεία, ώστε οι έφεδροι να αποκτούν επαγγελματικές εμπειρίες που θα είναι χρήσιμες για το μέλλον τους.
Φταίει ο λύκος ή ο βοσκός;
ΟΛΑ αυτά είναι παραπάνω από αναγκαίο να υλοποιηθούν. Βλέπουμε πώς διεξάγονται οι πολεμικές συγκρούσεις στην εποχή μας. Ο ρόλος των νέων ψηφιακών τεχνολογιών είναι εξαιρετικά κρίσιμος στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής.
Ο Πούτιν, η δραχμή και οι ψεκασμένοι
Κάπου γράφτηκε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή γιατί, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η χώρα μας έχει υπονομεύσει όχι μόνο την οικονομία αλλά και την ασφάλεια, παραμένοντας στην ευρωζώνη.
Υποθέτω πως οι φανατικοί Ελληνες πουτινικοί θα κάνουν σημαία τα λόγια του. Θα ξεσπαθώσουν κατά της Ευρώπης, χωρίς βέβαια να αναφέρουν πως αν δεν ήμασταν στην Ευρώπη δεν θα είχαμε φτιάξει ούτε ένα έργο εδώ και δεκαετίες, δεν θα υπήρχαν κάθε είδους επιδοτήσεις, ούτε ΕΣΠΑ, ούτε Ταμείο Ανάκαμψης.
Θα μιλήσουν με νοσταλγία για τα χρόνια της δραχμής, χωρίς βέβαια να αναφέρουν πως δεν χρεοκοπήσαμε λόγω ευρώ, αλλά επειδή, ενώ μπήκαμε στο ευρώ, δεν αλλάξαμε τίποτα στη χώρα και παραμείναμε βαλκανοποιημένοι. Ούτε, βέβαια, θα τολμήσουν να πουν ότι και με τη δραχμή θα είχαμε χρεοκοπήσει και θα είχαμε γίνει… Αργεντινή.
Αλλά οι ακραίοι και οι ψεκασμένοι, που κάποιοι θεωρούν πως δεν πρέπει να τους αποκαλούμε ακραίους και ψεκασμένους, έτσι «δουλεύουν». Πετάνε διάφορα fake news και μπαρουφολογίες, για να πάρουν κανά ψηφαλάκι. Αλλά, γιατί δεν ρωτάνε τον Πούτιν για ποιον λόγο δεν δάνεισε η Ρωσία την Ελλάδα το 2015, όταν του έκαναν «τεμενάδες» στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ.;