Η παρατεταμένη ξηρασία στις δύο μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγικές αγορές του κόσμου, στην Ιταλία και την Ισπανία, μείωσε τόσο πολύ τα αποθέματά τους που το ελληνικό λάδι έγινε ανάρπαστο. «Ηδη στην Ελλάδα έχουν έρθει Ισπανοί και Ιταλοί έμποροι και αγοράζουν το λάδι προς 8 και 8,5 ευρώ. Στην Ηλεία, μάλιστα, αγόρασαν και με 11,50 ευρώ από τους παραγωγούς», έλεγε (στη Voria) πριν λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Ενωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, και προέβλεψε ότι το φθινόπωρο θα αυξηθούν κι άλλο οι τιμές.
Τραμπ: Επέκταση αλά 19ο αιώνα
Φυσικά υπάρχει και η καλή πλευρά της ιστορίας, αφού τα τρόφιμα κατέγραψαν ρεκόρ στις ελληνικές εξαγωγές. Μόνο τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 13%. Η πιο μεγάλη αύξηση καταγράφεται στην κατηγορία του ελαιόλαδου σε ποσοστό 135%, με την αξία να αυξάνεται μέσα σε μόλις 5 μήνες κατά 506 εκατομμύρια ευρώ, φτάνοντας τα 882 εκατομμύρια ευρώ. Για τον μέσο καταναλωτή, βέβαια, αυτό δεν αποτελεί παρηγοριά, τουλάχιστον όχι άμεση. Και τα πράγματα θα ζορίσουν και άλλο αφού η κλιματική αλλαγή (βλέπε ξηρασία στην Ισπανία), οι πυρκαγιές που κατέστρεψαν μικρές αγροτικές παραγωγές, μελίσσια και καλλιέργειες, αλλά και απρόβλεπτοι παράγοντες όπως ο περονόσπορος, που χτύπησε φέτος τα αμπέλια και θα συρρικνώσει κατά 30% την ελληνική παραγωγή οίνου, συνθέτουν ένα εξαιρετικά δύσκολο τοπίο για παραγωγούς και καταναλωτές.
Για αυτό και πρέπει γρήγορα να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις για το κατεστραμμένο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, παράλληλα με τη λήψη στοχευμένων μέτρων για την ελάφρυνση των νοικοκυριών και εντατικών ελέγχων για φαινόμενα αισχροκέρδειας. Βοηθήματα τύπου Market Pass είναι θετικά, αλλά η αλήθεια είναι πως αφορούν όσους πράγματι έχουν χαμηλά εισοδήματα, αλλά και όσους μπορούν να δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα. Στην Ελλάδα, το 80% των νοικοκυριών που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώνει εισοδήματα μικρότερα από 10.000 ευρώ. Η φοροδιαφυγή είναι ο περονόσπορος της ελληνικής οικονομίας