Αλλα αναμενόμενα και σχεδόν φυσιολογικά, άλλα αδιάφορα και άλλα εντυπωσιακά, ανάλογα με την προσέγγιση και τα κριτήρια του καθενός. Ενα από αυτά, σχετικά με την προέλευση των συμμετεχόντων δραστών, ανέφερε ότι στις ελληνικές εγκληματικές ομάδες κυριαρχούσαν αυτές με μέλη Ρομά σε ποσοστό 86%. Το 2021 το ποσοστό αυτό ήταν 84%.
Στις αλλοδαπές ομάδες κυρίαρχη θέση είχαν οι αλβανικές με ποσοστό 45%, οι γεωργιανές με ποσοστό 32%, οι ρουμανικές με ποσοστό 9% και ακολουθούσαν συριακές, αλγερινές και πακιστανικές με καταφανώς μικρότερα ποσοστά.
Οσον αφορά στη συμμετοχή των Ρομά, ο αριθμός ακούστηκε πράγματι εντυπωσιακός. Πριν από λίγες ημέρες και με αφορμή μια μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε καταυλισμό Ρομά, όπου βρέθηκαν όπλα, ναρκωτικά, χρυσές λίρες και άλλα, οι αριθμοί επανήλθαν στην επικαιρότητα. Χθες, ακόμα μία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., στα Ανω Λιόσια, στο πλαίσιο έρευνας για μεγάλο κύκλωμα διαρρηκτών, έδωσε την ευκαιρία να επανακυκλοφορήσουν τα ίδια ποσοστά.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Η συμμετοχή των Ρομά ή άλλων περιθωριοποιημένων κοινωνικών ομάδων είναι από τα πιο πολύπλοκα θέματα που απασχολούν τη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, τις πρώην ανατολικές χώρες. Ρομά, κοινωνικές ομάδες που ζουν σε συνθήκες εκτός κοινωνικής κανονικότητας ή ακραίας φτώχειας, χρησιμοποιούνται ως αναγκαίο και χρήσιμο «υλικό» όπου υπάρχει και λειτουργεί οργανωμένο έγκλημα. Αλλά αυτό είναι άλλης τάξης θέμα, εξαιρετικά δύσκολο, και στην ελληνική κοινωνία το στερεοτυπικό σχήμα «Τσιγγάνος και εγκληματικότητα» είναι απολύτως νομιμοποιημένο. Κάτι που δεν βασίζεται αποκλειστικά και μόνο σε προκατάληψη βάσει ρατσιστικών κριτηρίων.
Ο ρόλος των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους είναι να πατάξουν την εγκληματικότητα ανεξάρτητα από εθνοτικά χαρακτηριστικά και η ασφάλεια των πολιτών, καθώς και των περιουσιών τους. Η Αστυνομία δεν κάνει επιχειρήσεις καταστολής βάσει συμπερασμάτων κοινωνιολογικών ερευνών και ακαδημαϊκών προσεγγίσεων.
Οσοι, όμως, διαβάζουμε αριθμούς και τους μεταδίδουμε στην κοινή γνώμη, είναι καλό να μπορούμε να τους αντιληφθούμε. Διότι είναι διαφορετική η φράση «στο 84% των κλοπών και των διαρρήξεων οι δράστες είναι Ρομά» (απολύτως λάθος ανάγνωση) και διαφορετική η φράση «στο 84% των συμμοριών σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος συμμετέχουν Ρομά».
Πέραν της ενίσχυσης της προκατάληψης, στο συγκεκριμένο θέμα η λαθεμένη γενίκευση ενισχύει την άποψη ότι οι όποιες προσπάθειες οργανωμένης ενσωμάτωσης των Ρομά είτε στην κοινωνία είτε στις εκπαιδευτικές δομές είτε και στα δύο δεν θα έχουν αποτέλεσμα.