Επί χρόνια, ιδίως την περίοδο των Μνημονίων, στην κορυφή των προβλημάτων της μέσης οικογένειας όπως αποτυπωνόταν στις δημοσκοπήσεις, βρισκόταν καθηλωμένη η ανεργία.
Διόλου παράξενο, τα ποσοστά ανεργίας από το 2010 όταν ξέσπασε η μεγάλη οικονομική κρίση μέχρι το 2018 κυμαίνονταν μεταξύ 17% και 27%. Οι δουλειές λίγες με μισθούς 300 και 400 ευρώ, όλοι θυμόμαστε την κατάσταση που επικρατούσε στην αγορά εργασίας.
Τώρα η εικόνα είναι διαφορετική. Η ανεργία τον Δεκέμβριο, που δεν είναι και ο καλύτερος μήνας για την απασχόληση λόγω του μειωμένου τουρισμού στη νησιωτική Ελλάδα, βούτηξε στο 9,2%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Στους άνδρες έχει πέσει κοντά στο 7%, στις γυναίκες στο 11%, ενώ στους νέους έως 24 ετών από 40% που ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια έχει υποχωρήσει στο 22%.
Και στις δημοσκοπήσεις η ανεργία δεν είναι εδώ και καιρό το σημαντικότερο πρόβλημα, έχει δώσει τη θέση της στην ακρίβεια, που είναι σοβαρό ζήτημα αλλά απασχολεί όλα τα βαλάντια. Και τους μη έχοντες αλλά και εκείνους που μπορούν κάθε εβδομάδα να συζητούν για τις τιμές αμπελοφιλοσοφώντας σε ακριβά ρεστοράν και μπαρ.
Μέσα σε τέσσερα χρόνια έχουν δημιουργηθεί πάνω από 400.000 θέσεις εργασίας και οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου είναι ότι το καλοκαίρι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, κοντά στο 7,5%, λόγω της εκτιμώμενης αύξησης της τουριστικής κίνησης.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει της στήριξης της κοινωνίας χάρη στις σημαντικές επιδόσεις της στον τομέα της απασχόλησης. Η Ελλάδα είναι πλέον ένας ελκυστικός προορισμός, τουριστικός και επενδυτικός, δουλειές υπάρχουν και η ζήτηση εργασίας ωθεί αναγκαστικά προς τα πάνω τις αποδοχές.
Ηδη κατατέθηκε τροπολογία για τη νέα αύξηση του βασικού μισθού, ενώ ενεργοποιήθηκαν εκ νέου οι τριετίες που αύξησαν τις αποδοχές για χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή, όταν ο πληθωρισμός τροφίμων εξακολουθεί να κινείται στα επίπεδα του 10% και ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα, όμως κάθε νέα θέση εργασίας, ιδίως σε γυναίκες και νέους, ενισχύει σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό και δημιουργεί άμυνες απέναντι στην ακρίβεια.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι καταθέσεις των νοικοκυριών παρά την ακρίβεια έχουν αυξηθεί πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία τρία χρόνια αποτυπώνοντας τη συνολική άνοδο των εισοδημάτων.
Οταν υπάρχουν δουλειές, και βέβαια πρωτίστως υγεία, βελτιώνεται η οικονομική αλλά και η κοινωνική κατάσταση των πολιτών.
Η Ελλάδα πέρασε από μεγάλους κλυδωνισμούς, αχρείαστες περιπέτειες, τυχοδιωκτικά παιχνίδια και σοβαρούς εθνικούς κινδύνους. Ο Μητσοτάκης αποδεικνύεται ένας καλός κυβερνήτης, που μαθαίνει μέσα από τα λάθη της διακυβέρνησης και κυρίως αντιμετωπίζει τις δυσκολίες ως πρόκληση για να τις υπερβεί.
Στην οικονομία η αλλαγή είναι εμφανής, η χώρα μας αποτελεί «καυτό» επενδυτικό προορισμό, όπως φαίνεται από το ενδιαφέρον που προκύπτει από διεθνή κεφάλαια σε κάθε εγχώρια επιχειρηματική κίνηση, το ζήτημα πλέον είναι η βελτίωση να περάσει και στους άλλους τομείς διακυβέρνησης. Στην Παιδεία, την Υγεία, τις συγκοινωνίες και το κοινωνικό κράτος, ώστε να γίνουμε Ευρώπη όχι μόνο στην ανεργία αλλά και στο επίπεδο ζωής.
Το στοίχημα είναι μεγάλο, όμως η πολιτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη αποτελούν τη βάση για τις επόμενες κινήσεις προς την ευρωπαϊκή σύγκλιση.