Ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ευπατρίδης πολιτικός, που υπηρέτησε τη Νέα Δημοκρατία ως πρόεδρος τα δύο δύσκολα χρόνια της πρώτης διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε όλους τους τόνους -και με την ευγένεια που τον διέκρινε- είχε δώσει μία εντολή στους συνεργάτες του, τους επιφορτισμένους με την ενημέρωση των δημοσιογράφων: «Δεν αφήνετε τίποτε από όσα λέγονται από το ΠΑΣΟΚ εις βάρος της Ν.Δ. να πέσει κάτω. Θα δίνονται απαντήσεις άμεσα. Ο,τι αφήνομε να περάσει, γίνεται σκιά προσωποποιημένη που επικάθεται εις βάρος μας. Και θα ενημερώνομαι πάραυτα».
Ετσι πορεύτηκε η παράταξη ως την τελευταία μέρα -1η Σεπτεμβρίου 1984- που παραιτήθηκε, όχι για λόγους υγείας -μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο Λονδίνο- αλλά γιατί πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει την παράταξη και τις μάχες που έπρεπε να δώσει απέναντι σε ένα ΠΑΣΟΚ που σάρωνε τα πάντα. Αλλά να σημειώσω και αυτό: o Αβέρωφ έχαιρε της εκτίμησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Σε εκείνες τις εποχές, οι προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις στη Βουλή ήταν μάθημα δημοκρατίας. Τώρα, οι αντίπαλοι της Ν.Δ. επιδίδονται στη χρήση των fake news και της τερατογονίας μυθευμάτων που ακμάζουν στα social media, ελλείψει αντιπολιτευτικού αφηγήματος.
Χαμένοι στο πρωτόκολλο
Απτές αποδείξεις τερατογονίας είναι όσα έχουν ακουστεί ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό. Οι συγγενείς των παιδιών που χάθηκαν, βλέποντας την καθυστέρηση της δικαστικής διερεύνησης -πώς να προχωρήσει πιο γρήγορα;- για να αποδοθούν οι ευθύνες, όσο ψηλά και αν αναφέρονται, και παρακολουθώντας τους βουλευτές στην Επιτροπή να ανταγωνίζονται σε ποιoν, στο τέλος, «θα μείνει ο μουτζούρης», πήγαν στις Βρυξέλλες να βρουν το δίκιο τους, δίνοντας, άθελά τους, συνέχεια στην αθλιότητα του Κ. Αρβανίτη.
Ποια «ευρήματα» ή «μη ευρήματα» έχουν ακουστεί για την τραγωδία των Τεμπών που στοιχειώνει εδώ κι ένα χρόνο την Ελλάδα; Το πρώτο «εύρημα» ήταν «το βαγόνι-φάντασμα». Ηταν 13 τα βαγόνια ή 14 και τι έγινε το 14ο; Αλλά και πώς βγήκε το συμπέρασμα του «φαντάσματος»; Από τις φωτογραφίες! Τι είπε ο απόστρατος της Πυροσβεστικής, εκπρόσωπος κάποιων οικογενειών, που δημιούργησε το θέμα; «Δεν μιλάω για χαμένο βαγόνι αλλά δεν επιβεβαιώνω ότι είναι 13!» Τότε γιατί εξακολουθεί και μιλάει… Μετά προέκυψε το «εύρημα» των «αταυτοποίητων σορών». Και αταυτοποίητη σορός δεν υπήρξε. Οι νεκροί ήταν 57, συμπεριλαμβανομένης της Εριέττας, που βρισκόταν στο πρώτο βαγόνι που τυλίχθηκε στις φλόγες κι έγινε στάχτη. Ακολούθησε το «εύρημα» του «μεθυσμένου σταθμάρχη» Μα, του έγινε αμέσως αλκοτέστ. Κορυφαίο το «εύρημα» του «εύφλεκτου υλικού που ταξίδευε για τη Θεσσαλονίκη» και χάθηκαν τα αποδεικτικά στοιχεία με την απομάκρυνση των χωμάτων»! Ενας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι τα χώματα κρατούν τα χημικά υλικά όσος χρόνος κι αν περάσει. Οπως βλέπετε, οι 457 λέξεις δεν φτάνουν για να καταγραφούν και τα «ευρήματα» αλλά και όσα λάθη έγιναν. Επανέρχομαι αύριο.