Υποστήριξε ότι στην τραγωδία των Τεμπών «συναντήθηκε το ανθρώπινο λάθος με τις χρόνιες παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης» και αναγνώρισε ότι στους Αγ. Αναργύρους, όπου δολοφονήθηκε η 28χρονη γυναίκα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, «έγιναν όλα λάθος». Μάλιστα, παρατήρησε ότι «μπορεί να υπάρχει η κουλτούρα του “οχαδερφισμού”, αλλά υπάρχει και η άλλη πλευρά, που αστυνομικοί μετατρέπουν τα περιπολικά σε ταξί ή ασθενοφόρα».
ΤΡΑΓΩΔΙΕΣ όπως αυτές, αλλά και φαινόμενα όπως η αυξανόμενη βία των ανηλίκων και η ενδοοικογενειακή βία, δείχνουν πως πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα από το κράτος, έστω κι αν στην προσπάθεια αυτή θα υπάρχουν και πισωγυρίσματα – κάτι που παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός.
1.000 μέρες βαρβαρότητας
Η ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ του κράτους αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την τετραετία, καθώς η γραφειοκρατία και ο οχαδερφισμός έχουν εισχωρήσει σε ευαίσθητες κρατικές υπηρεσίες όπως η Ελληνική Αστυνομία, καταδεικνύοντας, δυστυχώς με τον πλέον τραγικό τρόπο, την ανεπάρκεια και τη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία αρμόδιων οργάνων του κράτους.
ΓΙ’ ΑΥΤΟ και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της κοινωνίας, ώστε έως το τέλος της δεύτερης θητείας της να είναι ορατή η βελτίωση στις δομές του κράτους και πολύ περισσότερο στις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών ή την υγεία.
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ότι αν και η επανίδρυση του κράτους ήταν αίτημα της κοινωνίας ήδη προ εικοσαετίας, εν τούτοις η υλοποίησή του παραμένει ζητούμενο. Κι αυτό καθώς υπάρχουν χρόνιες παθογένειες, συντεχνιακά συμφέροντα, συνδικαλιστικές αγκυλώσεις και καθεστηκυίες νοοτροπίες που δημιουργήθηκαν, κυρίως, κατά τη δεκαετία του 1980 και με την πάροδο των ετών εμπεδώθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν και απέκτησαν βαθιές ρίζες, που ομολογουμένως δεν είναι εύκολο να εξαχθούν. Γι’ αυτόν τον λόγο η μεταρρύθμιση του κράτους απαιτεί διαρκή προσπάθεια και προϋποθέτει, αφενός, πολιτική βούληση προκειμένου να καταστεί εφικτό να αλλάξουν τα πράγματα και, αφετέρου, την αξιολόγηση του προσωπικού με ουσιαστικό τρόπο και όχι τυπικό.
ΤΗΝ ΩΡΑ που τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν δείχνουν διάθεση για μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, αλλά αντιθέτως συντάσσονται με κάθε συντεχνιακό αίτημα και επιτίθενται κατά οποιασδήποτε μορφής αξιολόγησης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Ετσι, πριν από τέσσερις μήνες η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, θεσμοθέτησε ένα νέο, αξιοκρατικό και πιο στοχευμένο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων των φορέων του δημόσιου τομέα. Πρόκειται για έναν νόμο που πολλοί έλεγαν πως δεν θα εφαρμοστεί κι όμως έγινε πράξη, καθιερώνοντας καινοτόμα ψηφιακά εργαλεία για ένα καλύτερο Δημόσιο και συμβάλλοντας ενεργά στην οικοδόμηση ενός πιο αποτελεσματικού κράτους προς όφελος των πολιτών.