Οι ζυμώσεις στον τραπεζικό κλάδο με την εξαγορά των μεριδίων που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την είσοδο στρατηγικών επενδυτών και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το σκηνικό καταστροφής του 2015, τα capital controls και την εξαΰλωση των μετοχών του Δημοσίου.
Η ιταλική τράπεζα UniCredit εξαγόρασε το 9% της Alpha Bank αντί 293,5 εκατομμυρίων ευρώ και η τράπεζα γίνεται πλήρως ιδιωτική. Η Eurobank έχει μπει σε έντονους αναπτυξιακούς ρυθμούς, όπως και η Πειραιώς, ενώ το ΤΧΣ προχωρά στην πώληση του 20% της Εθνικής με δικαίωμα διάθεσης επιπλέον 2%. Το εγχώριο πιστωτικό σύστημα προσελκύει ξανά επενδυτές και το σημαντικότερο πλέον είναι οι εξελίξεις αυτές να μεταφερθούν στην πραγματική οικονομία με μειώσεις επιτοκίων δανεισμού για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, αλλά και καλύτερες αποδόσεις για τους αποταμιευτές. Η αναζωπύρωση του ανταγωνισμού και η είσοδος στρατηγικών επενδυτών θα συμβάλλουν στη μείωση της ψαλίδας των επιτοκίων.
Και επειδή δεν πρέπει να ξεχνάμε το πρόσφατο παρελθόν, πριν από ακριβώς 7 χρόνια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. προχωρούσε στην τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με την οποία χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από την περιουσία του Δημοσίου και τα χαρτοφυλάκια των μικρομετόχων. Είχε προηγηθεί το καταστροφικό δημοψήφισμα του 2015, που έβαλε λουκέτο στις τράπεζες, που επαναλειτούργησαν με capital controls. Η ζημιά που είχε υποστεί το Δημόσιο υπολογίσθηκε στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με άρθρο του οικονομολόγου Γιώργου Στρατόπουλου στο protagon.gr. Συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος είχε αναφέρει ότι η καταστροφή ήταν ολική για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών που είχε στην κατοχή του το ΤΧΣ. Εξαιτίας των capital controls, το Ελληνικό Δημόσιο απώλεσε από την αξία των τραπεζικών μετοχών περίπου 18 δισ. Το 2013, το Ελληνικό Δημόσιο είχε συνεισφέρει 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών αποκτώντας πλειοψηφικά μετοχικά μερίδια με σημαντική αξία. Θα μπορούσε να λάβει άνω των 17 δισ. € από τη ρευστοποίησή τους. Αλλωστε, τον Απρίλιο του 2014, ξένοι θεσμικοί επενδυτές είχαν διαθέσει 8,5 δισ. για να αποκτήσουν νέες μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Το 2015 όμως, εξαιτίας των capital controls, οι τράπεζες οδηγήθηκαν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου υπό πολύ δυσμενείς όρους.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Συγκεκριμένα, με την ανακεφαλαιοποίηση του Νοεμβρίου του 2015, που φαινόταν τόσο αχρείαστη πριν από ενάμιση χρόνο, το Δημόσιο έχασε άλλα 18 δισ. Εχασε 950 εκατ. από τις προνομιούχες μετοχές της Εθνικής, οι οποίες «κουρεύτηκαν» κατά 71%. Το χειρότερο, όμως, ήταν πως το μερίδιο του ΤΧΣ στις τράπεζες περιορίστηκε στο 4%. Τώρα, το Δημόσιο από τη ρευστοποίηση αυτών των μετοχών μπορεί να προσδοκά περίπου 1,2 δισ. Αυτό σημαίνει επιπλέον ζημιά 17,3 δισ. από τις μετοχές του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες και σύνολο ζημιάς 18,3 δισ.
Κάποιοι παίζουν με τις χρηματιστηριακές τιμές των μετοχών: 1€ το καλοκαίρι του 2014, μισό ευρώ τον Γενάρη του 2015, μερικά λεπτά τον Νοέμβρη του 2015, και ανάλογα λογαριάζουν τις ζημιές πολλές ή λίγες, αλλά χάνουν την ουσία. Γιατί η ουσία είναι πως στην Τράπεζα Πειραιώς (για παράδειγμα) το Ελληνικό Δημόσιο εισέφερε 6,9 δισ. το 2013 και πήρε μετοχές που πριν την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 αντιστοιχούσαν στο 67% του συνόλου των μετοχών της τράπεζας, ενώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση περιορίστηκε στο 0,5%! Χωρίς να εισπράξει ούτε ένα ευρώ, το Δημόσιο έχασε τα 2/3 μιας τράπεζας που είχε χρυσοπληρώσει. Αντίστοιχα έχασε το 55% της Εθνικής, το 55% της Alpha Bank και το 1/3 της Eurobank.
Αυτός είναι ο λογαριασμός της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες, τον υπενθυμίζουμε γιατί είναι σχεδόν σίγουρο ότι σε λίγες μέρες θα εκδίδουν ανακοινώσεις για το «ξεπούλημα» του πιστωτικού κλάδου, που τελικώς συντελέσθηκε επί των ημερών τους.