Οταν ακόμα αναζητούνται άνθρωποι στα χωριά της Καρδίτσας και ο θεσσαλικός κάμπος έχει καταστραφεί από τις πλημμύρες, η «εθνική επιτυχία» της επενδυτικής βαθμίδας υπερκαλύπτεται από την εθνική καταστροφή που έχει αφήσει πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς και τεράστια οικονομική και οικολογική καταστροφή.
Το καλοκαίρι του 2015, τη βραδιά του δημοψηφίσματος που έφερε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την άβυσσο του Grexit, προτού γίνει η κωλοτούμπα από τον Τσίπρα, οι χορευτές του Συντάγματος πανηγύριζαν μέσα στην άγνοιά τους για την επικείμενη καταστροφή, με τα ομόλογά μας να βρίσκονται στην κατηγορία των επενδυτικών σκουπιδιών.
Τώρα που επανήλθαμε στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας ύστερα από αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις, το κλίμα ήταν βουβό και δικαίως.
Oι εκλογές των social media στη Γερμανία
Ομως το επίτευγμα αυτό δημιουργεί τις βάσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας ύστερα από τις καταστροφές που επήλθαν σε αυτό το στοιχειωμένο καλοκαίρι. Η οικονομία είναι ο θεμέλιος λίθος για να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζονται για να δουλέψει σωστά το κράτος και να επανασχεδιασθούν ζητήματα όπως η Πολιτική Προστασία, η θωράκιση της χώρας από την κλιματική κρίση, η προσαρμογή της παραγωγής και του τουρισμού στα νέα δεδομένα.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει εάν η οικονομία μας παρέμενε στα επίπεδα που την άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, η ανάπτυξη έχει δημιουργήσει περιθώρια προκειμένου να είναι εφικτή η μεγάλη μεταρρύθμιση για τη λειτουργία του κράτους.
Είναι σαφές ότι οι πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανείς, οι ποσότητες των νερών που έπεσαν στην περιοχή μέσα σε λίγα 24ωρα αντιστοιχούσαν στις βροχοπτώσεις δύο ετών στην Αττική, όμως τέτοια ακραία φαινόμενα θα έχουμε συχνότερα και εντονότερα. Οι νέες συνθήκες απαιτούν αλλαγές προτύπων, τα συνήθη αντιπλημμυρικά έργα δεν επαρκούν, γέφυρες που χτίσθηκαν μετά τον «Ιανό» ξαναγκρεμίσθηκαν λίγους μήνες μετά την αποπεράτωσή τους, όλα πρέπει να ιδωθούν με βάση τα δεδομένα της κλιματικής κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να προχωρήσει με τους καλύτερους, που θα μπορούν να υπηρετήσουν το όραμα για αναδιοργάνωση του κράτους. Χωρίς κομματικούς συμβιβασμούς, που άλλωστε δεν είναι και χαρακτηριστικό των επιλογών του πρωθυπουργού. Το σοκ της καταστροφής πρέπει να μετατραπεί σε μια έκρηξη δημιουργίας με βάση ένα πρόγραμμα που θα λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους της κλιματικής κρίσης και θα κάνει το κράτος να δουλεύει μεθοδικά και προληπτικά χωρίς να τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από τις καταστροφές.
Ευρωπαϊκή βοήθεια
Η Ελλάδα θα προστρέξει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Ο πρωθυπουργός ήδη έχει συνομιλήσει με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων. Η αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών, που είχαν διαταραχθεί τους προηγούμενους μήνες κυρίως λόγω του Μεταναστευτικού, οφείλονται και στην εργασία που έχει γίνει το τελευταίο διάστημα από τον αρμόδιο υπουργό, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος με επισκέψεις στις Βρυξέλλες έχει εξηγήσει αναλυτικά τι ακριβώς συμβαίνει με τις μεταναστευτικές ροές στο Ανατολικό Αιγαίο και τη Μεσόγειο και έχει παρουσιάσει τις ενέργειες των ελληνικών Αρχών.