ΤΟ πιο σημαντικό πρόβλημα των πολιτών όμως είναι άλλο: τα χρήματα. Ο συνδυασμός πραγματικού πληθωρισμού, απληστίας και αισχροκέρδειας δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που εξαφανίζει τα λεφτά από τις τσέπες των πολιτών.
ΣΕ σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, κρεοπωλεία η κατάσταση έχει ξεφύγει. Στην εστίαση, ο καθένας βάζει ό,τι τιμές γουστάρει. Σε όλα τα είδη εμπορικών συναλλαγών υπάρχουν διαρκείς ανατιμήσεις.
ΤΟΝ τελευταίο χρόνο βιώνουμε μια εποχή που θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το 2002, όταν μπήκαμε στο ευρώ. Τα πάντα όλα γύρω μας ακριβαίνουν και ξανα-ακριβαίνουν.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
ΣΕ πολλά προϊόντα δεν υπάρχει λογική στις αυξήσεις. Οπως αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες με τη βενζίνη. Κοντεύει να φτάσει στα δύο ευρώ στα αστικά κέντρα και στα δυόμιση στην περιφέρεια. Και αυτό γίνεται με 85 δολάρια το βαρέλι. Γιατί, πέρσι, που είχε ξεπεράσει τα δύο ευρώ παντού, οι διεθνείς τιμές είχαν φτάσει στα 130 δολάρια το βαρέλι, ενώ κάποιοι «ειδικοί» δικαιολογούσαν τα ακριβά καύσιμα με αφορμή την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Τώρα δεν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι, κι όμως η τιμή της βενζίνης έχει εκτοξευτεί.
ΚΑΤΙ πρέπει να γίνει. Και είναι καλή η προσπάθεια στήριξης των νοικοκυριών με το Market Pass, τα υπόλοιπα επιδόματα, το «καλάθι του νοικοκυριού», αλλά δεν αρκεί. Ναι, προφανώς η απάντηση στον πληθωρισμό είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων, αλλά αυτό ούτε μπορεί να γίνει… καθημερινά ούτε τελικά καλύπτει τις αυξήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών.
ΓΙ’ αυτό πρέπει, επιτέλους, να μπουν όρια και πρόστιμα. Γιατί ισχύει κάτι εξαιρετικά απλό στην αριθμητική. Π.χ., αν κάποιος δουλεύει με 15% κέρδος και πουλάει κάτι 50 ευρώ, θα βγάλει 7,5 ευρώ, όταν το πουλήσει με 100 ευρώ θα βγάλει 15 ευρώ. Αρα, είναι τεράστια κοροϊδία αυτό που ισχυρίζονται κάποιοι, ότι πάντα πουλούσαμε με 15% περιθώριο κέρδους, τι να κάνουμε;
ΝΑΙ, μπορεί να φαίνεται αστείο ότι κάτι μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ελέγχων. Το ίδιο αστείο ακουγόταν αυτό πριν από λίγες εβδομάδες και για τα beach bars, αλλά τελικά υπήρξαν αποτελέσματα.
ΑΡΑ, το κράτος και η κυβέρνηση πρέπει να κινητοποιηθούν. Δεν χρειάζεται να βγουν στους δρόμους κινήματα της ντομάτας, του ελαιόλαδου, της γραβιέρας και της αμόλυβδης για να πέσουν πρόστιμα και «λουκέτα».