Οι μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη προέρχονται πλέον από Αφρικανούς, που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για μία θέση στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των ροών από τις ακτές της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου, αλλά από τη Λιβύη προς την Ιταλία.
Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, που διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα ουρανίου στην Αφρική, και η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί σε αυτή την ταραγμένη χώρα αλλάζoυν προς το χειρότερο τις συνθήκες στο Μεταναστευτικό.
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Δημήτρης Καιρίδης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», τόνισε ότι την προηγούμενη Κυριακή συμμετείχε στη Διάσκεψη της Ρώμης για το Μεταναστευτικό και μάλιστα καθόταν δίπλα στον ανατραπέντα πρόεδρο του Νίγηρα. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές αποστολές θεωρούσαν ότι ο Νίγηρας ήταν ένα παράδειγμα προς μίμηση και η δημοκρατικά, τότε, εκλεγμένη κυβέρνηση ήθελε να συνεργασθεί απόλυτα με την Ε.Ε. Αυτά πλέον δεν ισχύουν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα και η στρατηγική της Ευρώπης να ελέγξει το διάδρομο των ροών από τη Δυτική Αφρική προς τη Λιβύη και την Τυνησία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.
Η Αράχωβα μας έδειξε τον δρόμο: Τι πρέπει να μάθουμε για τις χειμερινές μετακινήσεις
Οι χώρες του Σαχέλ τροφοδοτούν διαρκώς τις ροές – στα νησιά του Αιγαίου οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από την Αφρική μέσω της Τουρκίας. Το πρόβλημα είναι μπροστά μας, το χάος στον Νίγηρα μπορεί να αφήσει χώρους στις ομάδες των τζιχαντιστών που δρουν στην ευρύτερη Σαχάρα και να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την περιοχή του Σαχέλ. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να λειτουργήσει ως ντόμινο για το Μεταναστευτικό, την τρομοκρατία και τη μετατροπή μίας τεράστιας ζώνης της Αφρικής σε εμπόλεμο πεδίο.
Για αυτό η Ευρώπη πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά και να αποτρέψει τα χειρότερα στον Νίγηρα, καθώς η Μόσχα καραδοκεί για να αυξήσει την επιρροή της στην Αφρική, πριν τα απόνερα του πραξικοπήματος φτάσουν με τη μορφή κύματος μεταναστών στη Μεσόγειο.
Λίστες χωρίς όφελος
Η δημοσιοποίηση των καταλόγων με τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου είχε αποφασισθεί τις προηγούμενες δεκαετίες ως ένα μέτρο που θα ανάγκαζε ορισμένους που βρίσκονταν στις λίστες να συμμορφωθούν και να προσέλθουν στα κρατικά ταμεία. Ομως, στην πράξη, δεν υπήρξαν σημαντικά αποτελέσματα, αντιθέτως κάθε χρόνο βλέπουμε να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις των καταλόγων εταιρίες-φαντάσματα που έχουν κλείσει εδώ και 20 ή 30 χρόνια αφήνοντας χρέη στο Δημόσιο, τα οποία μέσω των τόκων διαρκώς πολλαπλασιάζονται. Οι λίστες, για να έχουν πραγματικό όφελος για το κράτος, πρέπει να «χτενισθούν» και να δοθεί έμφαση στα χρέη που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 5-7 χρόνια και τα οποία είναι πιο εύκολο να εισπραχθούν. Ειδάλλως δεν θα προσφέρουν πολλά στα δημόσια έσοδα.
Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις
Στην Κύπρο οι φωτιές πολιόρκησαν οικισμούς κοντά στη Λεμεσό. Στην Ισπανία και την Πορτογαλία εκκενώθηκαν χωριά από τις πυρκαγιές που κατακαίουν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Η Μεσόγειος συνολικά φλέγεται από τους καύσωνες και αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους, αρκεί για να φέρουν την καταστροφή, όταν μάλιστα 87χρονοι ανάβουν φωτιές για να καθαρίσουν το αγροτεμάχιό τους, όπως συνέβη τις προηγούμενες ημέρες στον Αγιο Στέφανο. Οι μεσογειακές χώρες πρέπει να συνεργασθούν για να αντιμετωπίσουν από κοινού τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και να θωρακίσουν τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα.