Δεν παραβίασε τα αμερικανικά χωρικά ύδατα, αλλά η πορεία του και μόνο έθεσε σε επιφυλακή το Πεντάγωνο, που έστειλε τέσσερα αντιτορπιλικά κι έναν ιπτάμενο γίγαντα Ρ-8 Poseidon για να τον επιτηρήσουν. Η Ουάσιγκτον έδειξε να αιφνιδιάζεται, καθώς ποτέ στο παρελθόν Κίνα και Ρωσία (γιατί σε αυτές ανήκε ο «εχθρικός» στόλος) δεν είχαν προβεί σε ανάλογο τόλμημα.
Το έκαναν τώρα ώστε να υπογραμμίσουν την κοινή παρουσία τους στο συγκεκριμένο σημείο του Αρκτικού Κύκλου – κυριολεκτικά «μέσα στα μούτρα» των ΗΠΑ.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
«Πρόκειται για ιστορική πρωτιά και για άκρως προκλητική ενέργεια από την πλευρά Πεκίνου-Μόσχας, δεδομένου του πολέμου στην Ουκρανία και της έντασης γύρω από την Ταϊβάν», υπογράμμισε στη «Wall Street Journal» o απόστρατος πλοίαρχος Μπρεντ Σάντλερ, αναλυτής πλέον του Heritage Foundation.
To μεγάλο πλεονέκτημα των ΗΠΑ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ότι δεν ένιωσαν ποτέ απειλή στο έδαφός τους – αν εξαιρέσουμε κάτι αστεία γιαπωνέζικα μπαλόνια στη Δυτική Ακτή.
Στον Ψυχρό Πόλεμο, ο φόβος προερχόταν από τους σοβιετικούς διηπειρωτικούς πυραύλους (τους «αγγέλους της Αποκαλύψεως»), αλλά με τη σύγχρονη τεχνολογία ο κόσμος «μίκρυνε» και η «Μεγάλη Αμερικανική Νήσος» δεν κείται πλέον τόσο μακράν από τις βάσεις του εχθρού.
Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ο ρωσο-κινεζικός στόλος διένυσε 2.300 ναυτικά μίλια από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και τη Θάλασσα του Οχότσκ για να πραγματοποιήσει «ασκήσεις» ανοιχτά της Αλάσκας, πετυχαίνοντας, αν μη τι άλλο, τον επικοινωνιακό στόχο του. Ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής της Αλάσκας, Νταν Σάλιβαν, τόνισε ότι οι ΗΠΑ «εισέρχονται σε μια νέα εποχή επιθετικότητας από αυταρχικές δυνάμεις» και η Βόρεια Στρατιωτική Διοίκηση διαβεβαίωσε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα κατάλληλα αεροναυτικά μέσα για να διασφαλιστεί η άμυνα των ΗΠΑ και του Καναδά, παρόλο που ο σινορωσικός στόλος «παρέμεινε σε διεθνή ύδατα και δεν θεωρήθηκε απειλή», πάντα κατά την ίδια ανακοίνωση.