Ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης είχε ως επίκεντρο το θέμα της ασφάλειας, το οποίο διαρκώς ανεβαίνει στην κλίμακα των προβλημάτων των πολιτών, όπως προκύπτει από όλες τις δημοσκοπήσεις.
Στην τελευταία έρευνα της Palmos Analysis, η εγκληματικότητα θεωρείται τρίτο σημαντικότερο ζήτημα, μετά την ακρίβεια και την Υγεία, όταν τους προηγούμενους μήνες βρισκόταν πολύ χαμηλά στη σχετική κατάταξη.
Ο πρωθυπουργός, με τις επιλογές που έκανε όχι μόνο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά και στα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια που άλλαξαν χέρια μέσα από «καραμπόλες», έδειξε ότι θέλει γρήγορα αποτελέσματα. Για αυτό προτίμησε πρόσωπα που δεν χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. «Αυτούς ξέρω, αυτούς εμπιστεύομαι», όπως έλεγε και η παλιά επιτυχημένη διαφήμιση.
Το καλοκαίρι ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε εκτεταμένο «rotation» και η αλήθεια είναι πως όλοι οι υπουργοί χρειάσθηκαν αρκετό καιρό προκειμένου να βρουν το βηματισμό τους σε τομείς μάλιστα όπου δεν είχαν εμπειρίες.
Από τότε όμως έχουν περάσει σχεδόν 7 μήνες και δεν υπάρχουν περιθώρια χρόνου, όταν μάλιστα τον Ιούνιο θα έχουμε ευρωεκλογές και κάθε κάλπη βγάζει πολιτικά μηνύματα.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ο πρωθυπουργός επανέφερε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έχει θητεύσει στο συγκεκριμένο πόστο άλλες τέσσερις φορές, θα μπορούσε να είναι και ο «μόνιμος» υπηρεσιακός υπουργός. Στο θέμα της ασφάλειας ήταν αναγκαία μία επανεκκίνηση, ύστερα από τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας και βέβαια τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη από τη φωτοβολίδα των χούλιγκαν. Ο κ. Χρυσοχοΐδης γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, ξέρει τις ισορροπίες στην Αστυνομία και μπορεί να φέρει μία θετική δυναμική, ώστε να υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στη μείωση της εγκληματικότητας και την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας που πρέπει να επικρατεί σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία. Η επιλογή ενός άλλου πολιτικού χωρίς εμπειρία στον δύσκολο τομέα της αστυνόμευσης θα σήμαινε χρόνο, που είναι πια πολύτιμος. Ο νέος υπουργός μπορεί με συγκεκριμένες κινήσεις να σηματοδοτήσει αλλαγή πολιτικής, κυρίως λόγω της εμπειρίας που διαθέτει από τις προηγούμενες θητείες του.
Αντίστοιχα, στο υπουργείο Υγείας τοποθετήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πριν από ακριβώς 10 χρόνια βρισκόταν στο ίδιο πόστο. Ο στόχος για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, περνά μέσα από μεταρρυθμίσεις και ο κ. Γεωργιάδης, που γνωρίζει άριστα το χώρο, έχει και την επικοινωνιακή ισχύ για να υποστηρίξει τις αλλαγές. Αυτή τη φορά μάλιστα χωρίς τις μνημονιακές υποχρεώσεις που τον υποχρέωναν σε μέτρα δύσκολα για το κοινωνικό σύνολο. Ο Αδωνις πρέπει να κόψει σπατάλες στο χώρο της Υγείας και να διαθέσει τους πόρους για τον εκσυγχρονισμό των νοσοκομείων και τη βελτίωση των υπηρεσιών στους ασθενείς.
Ακόμα και στο υπουργείο Εργασίας η επιλογή της Δόμνα Μιχαηλίδου δεν ξένισε, καθώς η συγκεκριμένη πολιτικός είχε θητεύσει στον ίδιο χώρο από τη θέση της υφυπουργού.
Οι πολίτες θέλουν γρήγορα αποτελέσματα και ο κ. Μητσοτάκης προέταξε την «προϋπηρεσία» ως βασικό κριτήριο για τις επιλογές του. Οι νέοι υπουργοί μπορούν να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί, άλλωστε η πολιτική πίεση της κυβέρνησης δεν προέρχεται από τους αντιπάλους της αλλά από τις απαιτήσεις της κοινωνίας.
Εκεί όπου όλα κρίνονται. Στο αποτέλεσμα.