Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Μπορεί μια ακραία ρητορική να θεωρηθεί επικίνδυνη ή επικίνδυνη είναι μόνο η προτροπή σε πράξη βίας; Οφείλουμε να διώκουμε κάποιους για τις ιδέες τους, π.χ. αν είναι φιλοναζιστικές, ή μόνο όταν θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ή την ελευθερία ενός προσώπου ή μιας ομάδας ατόμων; Η Σώτη Τριανταφύλλου πρέπει να καθίσει στο σκαμνί για τα όσα έγραψε σε άρθρο της για το Ισλάμ; Μήπως παραφράστηκαν τα λεγόμενά της ή σε κάθε περίπτωση έχει το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης;
Σε μια εποχή που ο ρατσισμός, η ισλαμοφοβία και η ξενοφοβία βρίσκουν απήχηση σε μεγάλη μερίδα των λαών της Ευρώπης και μπαίνουν -διά της νόμιμης και αδιαμφισβήτητης διαδικασίας των εκλογών- στα εθνικά Κοινοβούλια, είναι λογικό τα δημοκρατικά αντανακλαστικά να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Παράλληλα, όμως, το κύμα της πολιτικής ορθότητας μοιάζει να χάνει τις ισορροπίες του και να καταδικάζει με συνοπτικές διαδικασίες σχεδόν τα πάντα: Από ηθοποιούς της επιθεώρησης για σεξιστικό λόγο μέχρι ιστορικούς για παραποίηση της Ιστορίας και συγγραφείς για υποκίνηση ισλαμοφοβικής βίας. Η μήνυση που υπέβαλε ο Παναγιώτης Δημητράς από το Racist Crimes Watch κατά της Σώτης Τριανταφύλλου άναψε φωτιές και προκάλεσε συγκρούσεις και συζητήσεις γύρω από το πνεύμα του νόμου, τη χρήση ή την κατάχρησή του.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Οπως γίνεται πάντα με τέτοιες ιστορίες, το «κοινό διχάστηκε». Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν όχι μόνο το δικαίωμά της να γράφει αυτά που θέλει, αλλά και την ουσία των γραφομένων της, θεωρώντας πως δεν είναι ρατσιστικά. Στον αντίποδα, επίσης πολλοί είναι εκείνοι που της καταλογίζουν ξεκάθαρη ισλαμοφοβική διάθεση και αντίληψη. Η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θεωρεί μεν μισαλλόδοξο και ρατσιστικό το επίδικο κείμενο, ωστόσο δεν βρίσκει πως «θέτει σε διακινδύνευση τη δημόσια τάξη ή τα επιμέρους έννομα αγαθά των μουσουλμάνων». Και συστήνει αυτοσυγκράτηση.
Κάτι αντίστοιχο -όχι για τη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής- εξέφρασε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος, λέγοντας πως «η βία είναι αυτή που συνιστά την κόκκινη γραμμή», όχι οι ιδέες από μόνες τους. Η ίδια η Σώτη Τριανταφύλλου, πολλά χρόνια πριν, στο περίφημο Εργοστάσιο των Μολυβιών, είχε γράψει πως «οι ιδέες δοκιμάζονται και πεθαίνουν: Δεν χρειάζεται καν να τις πολεμήσεις». Πόσω μάλλον να τις σύρεις στα δικαστήρια, προσθέτουμε εμείς.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου