Γράφει ο Γιώργος Μιχαηλίδης*
Το ερώτημα γεννάται από την επιλογή που έκανε ο… νέος Ναπολέων για τον πρώτο του προορισμό εκτός Γαλλίας. Βερολίνο, Γερμανία έγραψε το καρνέ και ετοιμάζεται πλέον για την συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ. «Πού είναι το κακό», θα πει κανείς…
Η ευρωπαϊκή ενοποίηση είναι ένα αφήγημα το οποίο υπήρχε εδώ και χρόνια στην Γηραιά Ήπειρο, ποτέ όμως δεν είχε ξαναγίνει κεντρικό προεκλογικό σύνθημα, αφού κεντροδεξιοί και σοσιαλιστές μονοπωλούσαν της προσοχής προσφέροντας ελάχιστα παραλλαγμένα προγράμματα.
Όταν και οι δύο κατέρρευσαν και έχασαν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ξεπετάχτηκαν οι ακροδεξιοί και οι ευρωπαϊστές. Οι μεν εξέφρασαν τις επιφυλάξεις των πατριωτικών δυνάμεων αλλά και των υποστηρικτών της Ευρώπης των εθνών-κρατών και οι δε συγκέντρωσαν –ίσως και αναγκαστικά θα έλεγε κανείς- την εμπιστοσύνη των δημοκρατικών και φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Τα δύο νέα αφηγήματα είναι ισχυρά, πολύ πιο ισχυρά από τις νεφελώδεις υποσχέσεις κεντροδεξιών και σοσιαλιστών. Σε μία εκλαϊκευμένη επεξήγηση, οι ακροδεξιοί… ακροβατούν μεταξύ της διατήρησης του εθνικού διαχωρισμού εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της αποχώρησης από αυτήν, ενώ οι ευρωπαϊστές εκφράζουν πλέον ελεύθερα το αφήγημα του φεντεραλισμού.
Ο μεγαλύτερος φόβος ενάντια στον φεντεραλισμό είναι, μήπως ένα έθνος αναλάβει ηγετικό ρόλο στο νέο αυτό σύνολο κρατών. Η χώρα αυτή δεν είναι άλλη φυσικά από την Γερμανία. Είναι αδιαμφισβήτητο πως, οικονομικά και πολιτικά, η Γερμανία είναι η σταθερότερη χώρα στην ΕΕ για περισσότερα από 10 χρόνια, ωστόσο, αρκεί αυτό για να είναι «ηγέτιδα» σε μία νέα Ευρώπη;
Υποθέτοντας πως αρκεί, πόσο σώφρον είναι για τους ευρωπαϊστές των άλλων χωρών να βασίζουν την ανάγκη για ευρωπαϊκή ενοποίηση στις πρωτοβουλίες του Βερολίνου; Εάν ο Μακρόν θέλει όντως να μεταπείσει τους… παραπλανημένους ψηφοφόρους της Λεπέν φαίνεται πως ξεκίνησε λάθος.
Αν δεχθούμε πως όλα –ή τουλάχιστον σχεδόν όλα- στην πολιτική είναι θέμα εικόνων, οι ευρωσκεπτικιστές, αλλά ακόμα και αυτοί που αναγκάστηκαν να ψηφίσουν τον 39χρονο νέο πρόεδρο, βλέπουν το μέλλον της χώρας τους να «τρέχει να λάβει οδηγίες από το Βερολίνο» και να καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στην Άνγκελα Μέρκελ.
*Ο Γιώργος Μιχαηλίδης είναι διευθυντής σύνταξης του EleftherosTypos.gr
Ακολούθησέ τον στο Facebook και στο Twitter