Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Σε σύγκριση με το 2015, όταν η χώρα μας βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού με την «περήφανη διαπραγμάτευση», και τα ελληνικά ομόλογα είχαν πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ των επενδυτών, η εικόνα της χώρας είναι εντελώς διαφορετική. Αξιοπιστία είναι η λέξη-κλειδί, και η σημερινή κυβέρνηση χωρίς φανφάρες, με ένα, δύο ή τρία «ν», αλλά με μεταρρυθμιστική δουλειά, έχει καταφέρει να πείσει τη διεθνή πολιτική και οικονομική κοινότητα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και οι προοπτικές για επενδύσεις είναι ευοίωνες.
Ακόμη και στην τρέχουσα αρνητική συγκυρία, ο οίκος DBRS αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας σε μόλις ένα επίπεδο από την επενδυτική βαθμίδα, που πλέον αποτελεί εθνικό στόχο, καθώς με την εκπλήρωσή του η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται χωρίς δυσκολίες, ενώ θα προσελκύσει «ποιοτικά» κεφάλαια για επενδύσεις που προϋποθέτουν ασφάλεια και σταθερότητα.
Πλέον η κυβέρνηση εκτιμά ότι ο στόχος θα επιτευχθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2023, θα είναι και ένα βασικό προεκλογικό όπλο του Μητσοτάκη για τις εκλογές της επόμενης χρονιάς, καθώς η σύγκριση με την περίοδο Τσίπρα θα είναι καταλυτική.
Μέχρι τότε, ωστόσο, είναι σημαντικό ότι η οικονομία μας αποκτά ασπίδα προστασίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίζει να προστατεύει τα ελληνικά ομόλογα διατηρώντας το δικαίωμα να αποκλίνει στο μέλλον από τις αξιολογήσεις των πιστοληπτικών οργανισμών, όπως αποφασίσθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η απόφαση αυτή καλύπτει πλήρως τα ελληνικά ομόλογα ακόμη και εάν οι διεθνείς οίκοι δεν κατατάξουν τη χώρα σε επενδυτική βαθμίδα το επόμενο διάστημα.
Επιπλέον, η ΕΚΤ αποφάσισε ότι θα συνεχίσει να επιλέγει ομόλογα ως εγγύηση για χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον μέχρι το 2024, που σημαίνει ότι θα αγοράζει ελληνικούς τίτλους με τον ίδιο τρόπο που ισχύει για χώρες οι οποίες ήδη βρίσκονται στην επενδυτική βαθμίδα.
Ολα αυτά δείχνουν ότι η αξιοπιστία που έχει ανακτηθεί το τελευταίο διάστημα αποφέρει καρπούς, αρκεί να συνεχισθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια στο διάστημα μέχρι τις εκλογές του 2023. Ακόμα κι αν λόγω των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία η Ελλάδα δεν αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχει το δίχτυ προστασίας για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση του Δημοσίου και το στοιχείο αυτό, σε μια περίοδο γενικευμένης αβεβαιότητας, έχει μεγάλη σημασία.
Η Κεντροδεξιά δίνει τη γραμμή των κυρώσεων
Υπερκομματική η καταδίκη της Ρωσίας από την κοινή γνώμη της Ελλάδας, αν και με ενδιαφέρουσες διαφοροποιήσεις σε επιμέρους ζητήματα. Σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis για το Mega, το 70% των ερωτηθέντων τάσσεται κατά της Μόσχας στον πόλεμο και μόλις το 9% υποστηρίζει τον Πούτιν. Το ποσοστό καταδίκης της Ρωσίας φθάνει το 80% μεταξύ όσων αυτοτοποθετούνται στην Κεντροδεξιά έναντι 75% των Κεντρώων και 73% των κεντροαριστερών, ενώ κάτω από το 70% καταγράφεται μόνο μεταξύ εκείνων που δηλώνουν αριστεροί ή δεξιοί. Συνολικά, οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι τηρούν την αυστηρότερη γραμμή κατά της Ρωσίας τόσο για το ζήτημα των κυρώσεων (συμφωνεί το 76% των μελών της κεντροδεξιάς παράταξης σε σχέση με το 60% μεταξύ του συνόλου των ερωτηθέντων) όσο και με την αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, που συμφωνεί το 52% των κεντροδεξιών, όταν συνολικά στην έρευνα μόλις το 29% έχει την ίδια γνώμη.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr