Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το Δελχί θα είχε εξ ορισμού αυτή την υποχρέωση ως μέλος της ομάδας Quad μαζί με τις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Αυστραλία. Περιορίστηκε όμως να στηρίξει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας – κι έξω από την πόρτα.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Ινδία τυγχάνει μέλος των BRICS με Bραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Ν. Αφρική, αλλά και ηγέτιδα δύναμη του περίφημου Κινήματος των Αδεσμεύτων, στο οποίο η Ρωσία απέκτησε πρόσφατα ρόλο παρατηρητή. Οι Αδέσμευτοι δοξάστηκαν στις μέρες του Ψυχρού Πολέμου με τους Νεχρού, Τίτο, Μακάριο και διάφορους Αφρικανούς ηγέτες.
Τώρα που ο κόσμος αλλάζει, ξαναβγήκαν με ορμή από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Από τις 35 χώρες που απείχαν από το καταδικαστικό ψήφισμα της Ρωσίας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ οι 34 ήταν Αδέσμευτοι, με την προσθήκη της Κίνας. Λίγη αριθμητικά αλλά τεράστια πληθυσμιακά, αυτή η κρίσιμη μάζα κρατών ανακατεύει την τράπουλα στο Ουκρανικό, δυσκολεύοντας τα δυτικά σχέδια της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία.
Η Ινδία ειδικά, έχει πολλούς λόγους να μη διαρρήξει τους δεσμούς της με τη Μόσχα. Ο ένας, όπως είναι αναμενόμενο, αφορά την ενέργεια. Ωστόσο, δεν είναι ο βασικός. Η Ινδία τυγχάνει λιγότερο εξαρτημένη ενεργειακά από την Ευρώπη, αλλά ο στρατός της διαθέτει κατά 85% όπλα ρωσικής ή σοβιετικής κατασκευής, τα οποία αγοράζει φτηνά, όπως και το ρωσικό πετρέλαιο.
Επίσης, της είναι αδύνατον να αφήσει τους αιώνιους περιφερειακούς της ανταγωνιστές, Κίνα και Πακιστάν, να παίζουν μόνοι με τον Πούτιν. Είναι ενδεικτικό ότι την ημέρα της σοβιετικής εισβολής ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Ιμράν Καν, επισκεπτόταν το Κρεμλίνο, και αυτό για τους Ινδούς ήταν σήμα κινδύνου. Συμπερασματικά, ο Μπάιντεν θα πρέπει να διαγράψει τον Ναρέντρα Μόντι από τον κύκλο των προθύμων. Στο θέμα της Ουκρανίας ο Ινδός έχει την (κατα)δική του ατζέντα.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr