Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θέτει νέα δεδομένα για την οικονομία, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις εντείνονται, ενώ οι εκτιμήσεις για την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προσγειώνονται σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προϋπολογισμού. Θυμίζουμε ότι το οικονομικό επιτελείο κινείται με εκτίμηση για πληθωρισμό φέτος κοντά στο 3% και με ανάπτυξη στο 4,5%, όμως η έκρηξη των τιμών της ενέργειας μπορεί να διπλασιάσει το ποσοστό της ακρίβειας και να κόψει στο μισό την αύξηση του ΑΕΠ.
Επομένως οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από τη μία πλευρά πρέπει να ενισχυθούν οι χαμηλόμισθοι που ήδη η αγοραστική τους δύναμη πλήττεται από τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα να μπορούν και οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, να καταβάλλουν τις νέες αποδοχές χωρίς να φρενάρουν επενδύσεις ή να μειώσουν το προσωπικό τους.
Ηδη στο μέτωπο της αγοράς εργασίας καταγράφεται σημαντική πρόοδος, το ποσοστό ανεργίας έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών, κάτω από το 13%, όμως το οικονομικό κλίμα έχει επιβαρυνθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Πολλές επιχειρήσεις διστάζουν να υλοποιήσουν νέες επενδυτικές πρωτοβουλίες μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο, ενώ οι εκτιμήσεις για τον τουρισμό είναι αρκετά συγκρατημένες.
Σε πολιτικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για αύξηση στα 800 ευρώ, όταν το 2015 υποσχόταν ότι με τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης της Αριστεράς ο κατώτατος μισθός θα πήγαινε στα 751, αλλά στην πράξη δημιουργήθηκε η γενιά των 300 ευρώ λόγω των επιπτώσεων του τρίτου Μνημονίου.
Η κυβέρνηση δεν δέχεται πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τις ανάγκες της κοινωνίας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη Απριλίου ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, που περιμένει την ολοκλήρωση της διαβούλευσης των κοινωνικών φορέων.
Ο κατώτατος μισθός μετά την αύξηση 2% που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου έχει διαμορφωθεί στα 663 ευρώ (από 650), ενώ οι προτάσεις εργοδοτών και συνδικαλιστών διαφέρουν σημαντικά.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Οπως έχει παρουσιάσει σε ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος», η Τράπεζα της Ελλάδος κρίνει επιβεβλημένη μία λελογισμένη αύξηση μεταξύ 2,7% και 3,4%, η οποία, σε συνδυασμό με την άνοδο του Ιανουαρίου, θα διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό συνολικά αυξημένο κατά 4,3%. Το ΙΟΒΕ μιλά για μία «ήπια αύξηση», το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας τάσσεται υπέρ πρόσθετης μεταβολής κατά 7% ώστε ο μισθός να πλησιάσει τα 710 ευρώ, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου δεν προσδιορίζει ποσοστιαία την αύξηση, αλλά θεωρεί ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον πληθωρισμό, ενώ και η ΓΣΕΒΕΕ έχει το σκεπτικό ώστε να προστατευθούν και οι μικρές επιχειρήσεις.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις (ΣΕΤΕ) προτείνει τρία σενάρια αυξήσεων κατά 2%, 4% και 6% ανάλογα με την ανάπτυξη της οικονομίας, ενώ η ΓΣΕΕ προτείνει την άμεση άνοδο του κατώτατου στα 751 ευρώ.
Την εισήγηση προς τον κ. Χατζηδάκη θα τη διαμορφώσει το Κέντρο Προγραμματισμού και Ερευνας (ΚΕΠΕ), το οποίο στο πλαίσιο της διαβούλευσης επεσήμανε ότι μία αύξηση του κατώτατου μισθού δεν θα πρέπει να είναι υπερβολική ώστε να μην επιβραδυνθεί η άνοδος στο ρυθμό απασχόλησης.
Η απόφαση δεν θα είναι εύκολη, οι ισορροπίες μεταξύ αναγκών των εργαζομένων και αντοχών των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι λεπτή, όμως όταν οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής πλησιάζουν το 10% σε ετήσια βάση, αυτός πρέπει να είναι και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης.
Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr