Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου
Και για να καταστήσει πιο «πιεστικό» -μήπως και πιο πειστικό στο λειψό ακροατήριό του;- κάλεσε τον πρωθυπουργό να αλλάξει «και μία και δύο φορές τον εκλογικό νόμο». Χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα ότι η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα -υποθέτω εννοώντας ότι πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΙΝ.ΑΛ.- και δεν υπάρχει συνταγματικό περιθώριο να πριμοδοτηθεί με 50 έδρες το δεύτερο κόμμα. Αληθές είναι αυτό, προφανώς αντισυνταγματικό και σε κάθε περίπτωση το λιγότερο που θα συνιστούσε, αν γινόταν, θα ήταν εκτροπή. Δυστυχώς, όμως, για τον Α. Τσίπρα, αυτό το αληθές είναι εγκλωβισμένο, σχεδόν θαμμένο, σε «πολιτικά μπάζα», σαν κι αυτά που δημιουργεί π.χ. ένας ρωσικός πύραυλος που κατεδαφίζει μια πολυκατοικία στο Κίεβο.
ΑΠΟ πού να το πιάσει κανείς αυτό το «σας εκλιπαρούμε ορίστε εκλογές. Τον Μάιο, τον Μάιο. Εμείς λέμε τώρα τον Μάρτιο», μαζί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου «και μία και δύο φορές»; «Τώρα τον Μάρτιο» σημαίνει εκλογές τη στιγμή που όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε τεράστια πολεμική αναταραχή και όλος ο κόσμος βρίσκεται σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική κατακρήμνιση. Χωρίς κανένας να είναι σε θέση να γνωρίζει ούτε το τέλος του πολέμου, ούτε τη βιωσιμότητα μιας ενδεχόμενης συμφωνίας Πούτιν – Ζελένσκι, ούτε βεβαίως τις τελικές οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει προκαλέσει αυτός ο πόλεμος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πληθωρισμός σε όλον τον κόσμο κάνει ρεκόρ δεκαετιών ροκανίζοντας τα εισοδήματα των πολιτών και ότι η ακρίβεια έχει αρχίσει και γίνεται δυσβάσταχτη και στις πιο πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες.
ΑΝΤΕΧΕΙ σε στοιχειωδώς σοβαρή κριτική αυτή η θεατράλε παράκληση του Α. Τσίπρα; Ούτε ο Α. Τσίπρας των μαθητικών καταλήψεων και των φοιτητικών αμφιθεάτρων θα έβρισκε ψήγμα σοβαρότητας σε αυτό το κρεσέντο ανευθυνότητας και πολιτικής φαιδρότητας. Όμως, έχει ενδιαφέρον το δεύτερο στοιχείο που εισέφερε στον δημόσιο διάλογο: την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Μετά απ’ αυτό που είπε κι αν η κυβέρνηση αποφασίσει να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, στο όνομα της σταθερότητας μέσα σε τόσο ρευστές και επικίνδυνες συνθήκες, ο Α. Τσίπρας κανονικά όχι μόνο δεν θα αντιδράσει, αλλά, υποθέτει κανείς, πως θα πλειοδοτήσει. Πόσο μάλλον αν πιστεύει ότι όντως είναι πρώτο κόμμα. Μια αλλαγή του εκλογικού νόμου π.χ. με αύξηση του μπόνους του πρώτου κόμματος σε 50 έδρες, θα τον απάλλασσε και από το βάσανο να ψάξει π.χ. στο πρόσωπο του Κ. Βελόπουλου τον Π. Καμμένο του 2015.
ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ δίνει «πάσα» στον Κ. Μητσοτάκη να τον καλέσει και να συμφωνήσουν ένα παρόμοιο εκλογικό νόμο και να τον ψηφίσουν μαζί. Ωστε, εκτός των άλλων, να εφαρμοστεί από τις πρώτες εκλογές. Και να εξουδετερωθεί η «νάρκη της απλής αναλογικής», που σκοπίμως άφησε πίσω του φεύγοντας από την εξουσία. Τι θα κάνει σε αυτήν την περίπτωση ο Α. Τσίπρας; Θα αναγκαστεί να αυτοαναιρεθεί για ακόμα μια φορά χάνοντας και τα τελευταία αποθέματα αξιοπιστίας ή θα διακινδυνεύσει να θυμίσει το ανέκδοτο με τον λαγό και το λιοντάρι αυτογελοιοποιούμενος; Θα υποχρεωθεί να ομολογήσει εμμέσως -δια της διαμαρτυρίας του- ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν 10 μονάδες διαφορά δεν λένε ψέματα κι επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το δεύτερο κόμμα;
ΠΡΟΦΑΝΩΣ ο Α. Τσίπρας παγιδεύτηκε για ακόμα μια φορά στο υπερτροφικό εγώ του. Και παρασύρθηκε από την επιπολαιότητα της ρηχής σκέψης. Εκτός… Εκτός κι αν η «πάσα» που έδωσε στον Κ. Μητσοτάκη είναι μελετημένη και win-win: να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, ούτως ώστε και η χώρα να μην κινδυνεύσει από αστάθεια, αλλά και ο ίδιος να παραμείνει στα σίγουρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μη διακινδυνεύσει να δει τις πλάτες και του Ν. Ανδρουλάκη…
ΟΛΙΓΗ ΣΕΜΝΟΤΗΣ;
Οσοι παρακολούθησαν τη δίκη για την τραγωδία της Μάνδρας, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 25 άνθρωποι, έμειναν εμβρόντητοι από την αγόρευση της εισαγγελέως. «Καταπέλτη» τη χαρακτηρίζουν, με κεντρική ιδέα ότι η τραγωδία ήταν «προαναγγελία ενός εγκλήματος».
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Η αγόρευσή της διήρκεσε πάνω από 5 ώρες και κατέληξε προτείνοντας την ενοχή της πρώην περιφερειάρχη Ρ. Δούρου (όπως και πρώην δημάρχων και υπηρεσιακών παραγόντων), για τις 3 από τις κατηγορίες-πλημμελήματα που ελέγχονται. Πρότεινε την ενοχή τους για ανθρωποκτονία από αμέλεια, για σωματικές βλάβες και πρόκληση πλημμύρας, που αφορά τις συνέπειες του πλημμυρικού φαινομένου. Μόνο για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος πρότεινε την αθώωσή τους. Αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης και ενόψει των αγορεύσεων των συνηγόρων και της τελικής κρίσης του Δικαστηρίου, η Ρ. Δούρου δήλωσε -μεταξύ άλλων- ότι οι συνήγοροί της «θα απαντήσουν μια προς μια στις αιτιάσεις της εισαγγελέως (…) αποδομώντας την νομικά». «Αποδομώντας την» σημαίνει ότι δεν έχει δομή νομικό έρεισμα και περίπου πως είναι στον αέρα.
Αναφαίρετο το δικαίωμα της Ρ. Δούρου και των συνηγόρων της να την υπερασπιστούν όσο περισσότερο γίνεται. Αλλά, μια τέτοια δήλωση εκ μέρους πολιτικού προσώπου μοιάζει με απόπειρα παρέμβασης στην απόφαση του δικαστηρίου και δημιουργίας τετελεσμένων στην περίπτωση της δυσμενούς εξέλιξης για την πρώην περιφερειάρχη.
Αν το δικαστήριο π.χ. υιοθετήσει την εισήγηση της εισαγγελέως, θα έχει υιοθετήσει μια «αποδομημένη» πρόταση; Μια νομικά έωλη και γεμάτη «αιτιάσεις» πρόταση; Αν αυτό δεν σημαίνει προσπάθεια εκ των προτέρων θυματοποίησης, αν κριθεί ένοχη, τι άλλο σημαίνει; Η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι γνωστή. Οπως είναι γνωστές και οι προθέσεις του, αν υπάρξει «δεύτερη φορά». Ωστόσο, ειδικά όταν μια δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, λίγη σεμνότητα παραπάνω δεν βλάπτει.
Μεγάλη κινητικότητα
Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 24-25 Μαρτίου, με βασική ατζέντα τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του. Η πιθανή συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την «ενότητα και την αποφασιστικότητα της Δύσης», στην αντιμετώπιση της θηριωδίας του Β. Πούτιν.
Σε κάθε περίπτωση όμως, η Σύνοδος Κορυφής της 24ης-25ης Μαρτίου είναι κρίσιμη για την υπό διαμόρφωση «ευρωπαϊκή απάντηση» και στην οικονομική κρίση, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ισως είναι νωρίς για το ευρωομόλογο ή το νέο Ταμείο Στήριξης, αλλά δεν αποκλείεται να καταλήξει σε αποφάσεις σε ό,τι αφορά ένα πανευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή των καυσίμων. Υπ’ αυτήν την έννοια αποκτά ιδιαίτερη σημασία η μεθαυριανή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Νότου στη Ρώμη, με στόχο τη διαμόρφωση κοινού μετώπου για την ενέργεια, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
Με πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού Μ. Ντράγκι, στη Ρώμη θα συναντηθούν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Π. Σάντσεθ και της Πορτογαλίας Α. Κόστα. Στη συνάντηση θα συμμετάσχει και ο Κ. Μητσοτάκης -μέσω τηλεδιάσκεψης- λόγω covid. Οι πληροφορίες λένε ότι μεταξύ των 4 πρωθυπουργών που θα συναντηθούν το πρωί της Παρασκευής, υπάρχει εύφορο έδαφος για συναντίληψη και διαμόρφωση κοινού μετώπου του Νότου, που έχει και την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Ε. Μακρόν.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr