Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Υποτίθεται ότι ήταν κι αυτή σε ζωντανή μετάδοση. Ομως, Δυτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι είχε μαγνητοσκοπηθεί λίγες ώρες νωρίτερα, προκειμένου να αποφευχθούν απρόοπτα.
Σε αυτές τις ώρες που γράφεται κυριολεκτικά Ιστορία και αναδιατάσσονται οι παγκόσμιοι συσχετισμοί, ο Ρώσος ηγέτης άνοιξε κάποια από τα επικοινωνιακά χαρτιά του.
Θέλησε να καταστήσει τους ανθρώπους του έμπιστου κύκλου του «συνένοχους» των εξελίξεων, επιτρέποντας να αποκαλυφθούν ακόμη και οι συγκαλυμμένες διαφωνίες τους, ούτως ώστε να φανεί στο τέλος ποιος κάνει κουμάντο.
2025: Ο πλανήτης των πλουσίων
Αυτά που έρχονται, άλλωστε, απαιτούν γερό στομάχι και αρραγές εσωτερικό μέτωπο, ακόμη και σε ένα αυταρχικό, κλειστό σύστημα εξουσίας, όπως το μετακομμουνιστικό της Ρωσίας.
Ο Σεργκέι Ναρίσκιν, ένα από τα γεράκια του Κρεμλίνου και επικεφαλής της ρωσικής αντικατασκοπείας που αρέσκεται σε αντιδυτικές κορώνες, φάνηκε να αισθάνεται άβολα όταν ο Πούτιν τον ρώτησε τη γνώμη του. «Μίλα ελεύθερα!», τον προέτρεψε δις. Κι όταν ο Ναρίσκιν είπε ότι στηρίζει την «ένταξη των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσία», ο πρόεδρος τον διόρθωσε αυστηρά, λέγοντας ότι «δεν είναι αυτό το θέμα της συζήτησής μας, εδώ μιλάμε μόνο για την αναγνώρισή τους».
Ο διάλογος ενδέχεται να ήταν σκηνοθετημένος για να μηνύσει ο Πούτιν στη Δύση ότι δεν θα διστάσει να το πάει πιο μακριά. Μπορεί, όμως, να ήταν και γνήσιος, καθώς ο Ναρίσκιν έμοιαζε να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα, όπως ο πρωθυπουργός, Μιχαήλ Μισούστιν. Ο τελευταίος έδωσε πιο χαμηλόφωνα από όλους τη συγκατάθεσή του κι ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι δεν είχε ενημερώσει κανέναν για την ατζέντα της σύσκεψης, προκειμένου να λάβει αυθόρμητες απαντήσεις. Και τις πήρε.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr