Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η αλήθεια είναι, όμως, ότι κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται σε θέση άμυνας σχεδόν ακαριαία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ο αψύς Σφακιανός για να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και να θυμίσει στους πολίτες ότι εχθρός του καλού δεν είναι μόνο το καλύτερο αλλά προπαντός το χειρότερο.
Ο Πολάκης λειτουργεί ως «ξυπνητήρι» για την κοινωνία. Θυμίζει σε όλους την αξέχαστη περίοδο της πρώτης φοράς Αριστερά και κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξει δεύτερη.
Λογικό είναι στην κυβέρνηση να θεωρούν ότι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του alter ego του Τσίπρα, απευθύνεται σε ένα στενό κομματικό ακροατήριο τόσο στο χέρι της είναι να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να διεκδικήσει την αυτοδυναμία στις δεύτερες κάλπες.
Ο Πολάκης ξαναχτύπησε προχθές λέγοντας πως την επόμενη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατικοποιήσει μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και θα επαναφέρει το «Δέλτα» στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ονειρα θερινής νυκτός. Στην πράξη ο ΣΥΡΙΖΑ έπραξε τα ακριβώς αντίθετα.
Το φθινόπωρο του 2015 ξεπούλησε κυριολεκτικώς τις συστημικές τράπεζες σε ξένα funds αντί πινακίου φακής. Οι μετοχές των τραπεζών εκποιήθηκαν αντί λίγων λεπτών του ευρώ εκάστη, οι ζημιές του Δημοσίου και των μικρομετόχων, που σκανδαλωδώς αποκλείσθηκαν από τις διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ανήλθαν σε πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, το πιστωτικό σύστημα της χώρας εν μία νυκτί παραδόθηκε σε ξένα κεφάλαια. Επί Τσίπρα έγινε η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση όλων των εποχών και μάλιστα με όρους εκποίησης.
Παρακαταθήκες παρόντος και μέλλοντος…
Οσο για τη ΔΕΗ, το μοναδικό «δέλτα» που μπορεί να επαναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το «δήθεν». Πάλι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου η μετοχή της ΔΕΗ κατακρημνίσθηκε ενώ στον Προϋπολογισμό του 2018 είχε σχεδιασθεί η πώληση του 16% της Επιχείρησης αντί 100 εκατομμυρίων ευρώ, όταν τελικώς το ίδιο πακέτο δόθηκε πριν από λίγους μήνες σε δεκαπλάσιο ποσό. Συνολικά επί Τσίπρα, όλη η δημόσια περιουσία πέρασε στο Υπερταμείο, όπου αποφασιστικό ρόλο έχουν οι δανειστές, ενώ η κυβέρνηση της Αριστεράς ψήφισε το μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της μνημονιακής περιόδου. Το να υπόσχεται τώρα ότι εάν εκλεγεί θα κρατικοποιήσει τράπεζες και ΔΕΗ είναι απλή φαντασίωση.
Με όλα αυτά η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να επιμείνει στις μεταρρυθμιστικές της πρωτοβουλίες και όπως φαίνεται, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση, θα έχει σύμμαχο την Κομισιόν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Politico» από τις Βρυξέλλες, η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχεδιάζει να «παγώσει» και για το 2023 τον κανόνα χρέους, που σημαίνει ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο θα είναι πιο ελαστικό για χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, οι οποίες εν μέσω πανδημίας είδαν το κρατικό τους χρέος να αυξάνεται σημαντικά.
Εάν επαληθευθεί αυτό το σενάριο, η επόμενη χρονιά θα έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας όχι για «δημοσιονομικό ξεσάλωμα» αλλά για επίτευξη λογικών πλεονασμάτων, που θα προέρχονται από την ανάπτυξη και όχι από τη λιτότητα.
Η οικονομία έχει μπει σε φάση μεγέθυνσης, οι εξαγωγές έφτασαν το 2021 στο ποσό-ρεκόρ των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και οι επενδύσεις είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών. Με μια προσεκτική δημοσιονομική διαχείριση και με πολιτικές ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής, καθώς και οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η οικονομία θα δημιουργήσει φέτος πρόσθετα εισοδήματα και θέσεις εργασίας. Για αυτό και στο Μαξίμου αντιλαμβάνονται ότι το πιο φωτεινό παράθυρο ευκαιρίας για κάλπες θα είναι αυτό του Μαΐου του 2023.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr