Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Το πάθημα της Covid-19 (η οποία έγινε ήδη Covid-20, 21, 22 και Κύριος οίδε πού θα σταματήσει…) άρχισε να γίνεται μάθημα στις πολιτικές ηγεσίες, που ιχνηλατούν συναινετικές πολιτικές σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό το πλαίσιο ακούστηκε θετικά η αποκάλυψη Ευρωπαίου αξιωματούχου στο πρακτορείο Reuters ότι η Ε.Ε. εργάζεται για την επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας σχετικά με την αντιμετώπιση των πανδημιών, η οποία θα περιέχει ένα μαστίγιο κι ένα καρότο για την Κίνα.
Το πρώτο αφορά την πρόταση σταδιακής απαγόρευσης των αγορών άγριων ζώων (ενός θεσμού σε πολλές χώρες της Απω Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας) και το δεύτερο την επιβράβευση των κρατών που αναφέρουν έγκαιρα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας την εμφάνιση καινούργιων ιών και των παραλλαγών τους.
Στόχος του Μασκ: Τα εργασιακά δικαιώματα
Στην ουσία, η ευρωπαϊκή πρόταση πρωτοδιατυπώθηκε σαν σκέψη από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον Νοέμβριο του 2020, αλλά χωρίς την ανάλογη συνέχεια. Τώρα οι Ευρωπαίοι δείχνουν να το έχουν πάρει ζεστά, αισιοδοξώντας για την υπογραφή μιας προκαταρκτικής διεθνούς συμφωνίας ως τον Αύγουστο.
Το πρόβλημα είναι ότι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και άλλες χώρες δεν θέλουν να δεσμεύονται από τέτοιες συμφωνίες -και το δείχνουν ήδη με τη στάση τους-, ενώ οι Κινέζοι, έχοντας τις πλάτες του ΠΟΥ, αντιμετωπίζουν το ζήτημα κάπως αφ’ υψηλού.
Το καλό είναι ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα μέρη του πλανήτη (την Ολλανδία ως εκπρόσωπο της Ε.Ε., μαζί με Ιαπωνία, Βραζιλία, Ν. Αφρική, Αίγυπτο και Ταϊλάνδη). Αν όλα πάνε καλά, μπορεί το 2024 να υπογραφεί ένα διεθνές υγειονομικό πρωτόκολλο στο οποίο ΗΠΑ και Κίνα θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν και σίγουρα δεν θα μπορέσουν να το αγνοήσουν.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr