Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Το Μαξίμου εκτιμά ότι οι επόμενοι 15 μήνες θα είναι παραγωγικοί στο μέτωπο της οικονομίας, αυτό θα είναι και το δυνατό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Η ανάπτυξη φέτος θα ξεπεράσει το 4,5% χάρη κυρίως στην επενδυτική έκρηξη που παρατηρείται στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και της κτηματαγοράς, ενώ η βελτίωση των εισοδημάτων και η μείωση της ανεργίας θα προσθέσουν πόντους στο κυβερνών κόμμα.
Ανεξάρτητα πάντως από την πορεία της οικονομίας, οι συσχετισμοί στο πολιτικό πεδίο δείχνουν ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης περνά μέσα από τη Ν.Δ., που, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου ήδη έχουν αρχίσει να εγκαταλείπουν τη θεωρία της «προοδευτικής διακυβέρνησης» και καλλιεργούν το σενάριο της «κυβέρνησης μειοψηφίας», ενδεικτικό της ηττοπάθειας που επικρατεί στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πρακτικά η Ν.Δ. θα χρειαστεί στις δεύτερες εκλογές ένα ποσοστό κοντά στο 38% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, καθώς στις πρώτες κάλπες όπου ισχύει η απλή αναλογική απαιτείται άνω του 46%.
Σύμφωνα με τον μέσο όρο των τελευταίων 6 δημοσκοπήσεων, όπως παρουσίασε σε ρεπορτάζ του ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η Ν.Δ. προηγείται κατά 10,6 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Με βάση την αναγωγή επί της αδιευκρίνιστης ψήφου, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, η Ν.Δ. θα συγκέντρωνε 38,2%. Με βάση το ποσοστό αυτό, στις πρώτες κάλπες το κυβερνών κόμμα θα διέθετε 124 έδρες, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. αθροιστικά δεν θα υπερέβαιναν τις 132, που σημαίνει ότι το σενάριο της «προοδευτικής διακυβέρνησης» καίγεται εν τη γενέσει του.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Εάν υποθέσουμε ότι και στις δεύτερες εκλογές τα κόμματα ελάμβαναν θεωρητικά τα ίδια ακριβώς ποσοστά, αλλά με τον νέο πλέον εκλογικό νόμο, η Ν.Δ. θα μπορούσε να φτάσει στις 151 έδρες. Ωστόσο, η εμπειρία τέτοιων επαναληπτικών περιπτώσεων λέει ότι το πιθανότερο θα ήταν να μεταβληθεί και η εκλογική συμπεριφορά μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης κάλπης γιατί θα μεσολαβεί και ένα καίριο δίλημμα. «Κυβέρνηση ή χάος» θα είναι το διακύβευμα της δεύτερης κάλπης και ο κ. Μητσοτάκης θα ζητήσει από τους πολίτες αυτοδυναμία για την επόμενη τετραετία ώστε να μην μπει η χώρα σε πολιτικές περιπέτειες με επιπτώσεις στην οικονομία.
Εναλλακτικό σενάριο ή πιο πειστικό δίλημμα δεν υπάρχει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝ.ΑΛ. θα θέλουν να λύσουν τις διαφορές τους στο χώρο του «παλαιού ΠΑΣΟΚ», ενώ αθροιστικά δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, επομένως η συμπεριφορά στη δεύτερη κάλπη θα έχει το στοιχείο να βγάλουμε κυβέρνηση.
Για αυτό και ο χρόνος είναι στο πλευρό του Μητσοτάκη. Οχι μόνο γιατί θα ωριμάσει η ανάπτυξη ώστε τα θετικά στοιχεία που εμφανίζονται τώρα στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να περάσουν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και γιατί το πολιτικό δίλημμα θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολίτες. Οτι οι κάλπες δεν είναι παιχνίδι και μάλιστα επαναλαμβανόμενο, η χώρα θα χρειάζεται μία ισχυρή κυβέρνηση για τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr