Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Στουρνάρας, όπως υπονόησε χθες ο υπουργός, πολιτικολογεί και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.
«Οσοι τοποθετούνται, θα πρέπει να μας πουν, πέρα από το πότε, και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κλείσει η συμφωνία, θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση της ύφεσης που προκάλεσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και θυμάστε ποιοι ήταν οι υπουργοί Οικονομικών», είπε ο κ. Τζανακόπουλος φωτογραφίζοντας τον κ. Στουρνάρα.
Μια μικρή λεπτομέρεια μόνο: αποκλειστικός υπεύθυνος για το πώς και πότε θα κλείσει η συμφωνία είναι η κυβέρνηση, εκτός εάν στις Βρυξέλλες και στο «Χίλτον» δεν πηγαίνουν ο Τσακαλώτος και η Αχτσιόγλου αλλά ο Στουρνάρας και ο Λιαργκόβας.
Απλό, όπως επίσης ότι εάν μία κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά της, το πολίτευμά μας έχει λύσεις, μία από τις οποίες είναι η λέξη «εκλογές», την οποία το Μαξίμου αποφεύγει σαν το… λιβάνι.
Υπάρχει όμως και ένα ακόμη λάθος στη διαπίστωση του κ. Τζανακόπουλου.
Ο εκάστοτε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος δεν πολιτικολογεί, αλλά έχει το δικαίωμα να λέει τις απόψεις του για την οικονομία και τη χώρα ή καλύτερα την υποχρέωση να τις διατυπώνει δημοσίως. Αποτελεί, αυτό που λέγαμε παλαιότερα, «θεματοφύλακα» του πιστωτικού συστήματος και της νομισματικής κυκλοφορίας.
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο υπουργός Επικρατείας, ως διευθυντής του Γραφείου του πρωθυπουργού την περίοδο του δημοψηφίσματος, θα γνωρίζει από πρώτο χέρι πώς ο κ. Στουρνάρας συνέβαλε προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στο δρόμο του ευρώ και η χώρα να μη ζήσει τον εφιάλτη του παράλληλου νομίσματος, που ετοίμαζαν άλλα πρωτοπαλίκαρα του Τσίπρα.
Ο κεντρικός τραπεζίτης μιλά γιατί έχει και αυτός ευθύνες απέναντι στους πολίτες. Για αυτόν το λόγο έχει κατοχυρωθεί η ανεξαρτησία του, προκειμένου να λέει την άποψή του χωρίς να λογαριάζει κυβερνήσεις και αντιπολιτεύσεις.
Επειδή όμως ξεχνά γρήγορα ο κ. Τζανακόπουλος, να θυμίσουμε ότι με την κυβέρνηση Σαμαρά μέσα σε δύο χρόνια η οικονομία από βαθιά ύφεση γύρισε σε ανάπτυξη 0,8%, μέγεθος που είναι άγνωστο στους 26 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τον Τσίπρα. Αντί να προετοιμάζει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για ένα βροντερό «ναι σε όλα», ο εκπρόσωπος ασχολείται με θέματα που ούτε ξέρει ούτε πρόκειται να μάθει ποτέ.
ΜΕ ΕΝΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΤΡΩΝΕΙ Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ
Αυθαδίασε χθες στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης, υποστηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι η Ν.Δ. είναι πολιτικός κληρονόμος της χούντας των συνταγματαρχών. Μάταια προσπαθεί να φορέσει το μανδύα του αριστερού αντιστασιακού ο συνάδελφος. «Ναι σε όλα» θα ψηφίσει σε λίγες ημέρες, όπως έκανε και στο τρίτο Μνημόνιο, έχοντας μάλιστα την τιμή να ορκιστεί βουλευτής εκείνη την «αποφράδα» μέρα του καλοκαιριού του 2015. Το ίδιο θα πράξει με το τέταρτο Μνημόνιο και εκεί θα ξεδώσει κατά της «χούντας του νεοφιλελευθερισμού» με ένα οργισμένο «ναι» ως ένας σύγχρονος αριστερός.
ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΕΜΦΥΛΙΟ!
Η λειτουργία του μουσείου για τον Νίκο Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα αποτέλεσε την αφορμή για να αναζωπυρωθούν έριδες για τον Εμφύλιο στην Ελλάδα. Μία αρετή της δημοκρατίας είναι η λήθη και δυστυχώς η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δείξει ότι είναι άξιος συνεχιστής των «αγώνων της Αριστεράς» κάνει ό,τι μπορεί για να αναβιώσει πάθη και να σπείρει το διχασμό στην κοινωνία. Ο ελληνικός εμφύλιος είναι πλέον υπόθεση των ιστορικών και μόνο. Εάν πιστεύουμε ότι πολιτική μπορεί να γίνει σήμερα με τους εμφυλιοπολεμικούς όρους του 1950 τότε έχει χαθεί ο δρόμος για το μέλλον. Στην παγίδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να πέσει η αντιπολίτευση.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου