Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι «το 2022 θα εκπλαγούμε θετικά από την πορεία της οικονομίας, παρά το πρόβλημα του πληθωρισμού. Το εισόδημα των πολιτών θα ενισχυθεί με αυξήσεις μισθών, ενώ η Ελλάδα θα γίνει προορισμός σημαντικών επενδύσεων».
Οι εκτιμήσεις του υπουργού, που συνήθως είναι μετρημένος σε ό,τι αφορά στα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν προέρχονται από το σύνηθες για αρχές έτους κλίμα αισιοδοξίας. Ολοι στο οικονομικό επιτελείο αντιλαμβάνονται ότι το τέλος της πανδημίας πλησιάζει. Η έξαρση των κρουσμάτων τις επόμενες 2-3 εβδομάδες μπορεί να αποτελέσει και το τελευταίο ισχυρό κύμα πριν ο κορονοϊός μετατραπεί σε ενδημική νόσο.
Η αγορά ήδη τοποθετείται με βάση αυτή την προοπτική, μεγάλες επενδύσεις έχουν δρομολογηθεί στον τουριστικό κλάδο, ενώ και σε άλλους κλάδους της οικονομίας (ενέργεια, τρόφιμα, κτηματαγορά) το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι ενεργό.
Πολύ απλά, η κανονικότητα δεν αργεί και η κυβέρνηση επενδύει στο θετικό αναπτυξιακό κλίμα για να ενισχύσει την πολιτική της κυριαρχία. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποιο νέο απρόοπτο με νέες μεταλλάξεις του ιού, τα έσοδα από τον τουρισμό φέτος το καλοκαίρι θα προσεγγίσουν τα αντίστοιχα της χρονιάς-ρεκόρ του 2019, ενώ συνολικά η ανάπτυξη το 2022 θα πλησιάσει το 5% με αντίστοιχη αύξηση εισοδημάτων και μείωση της ανεργίας.
Υπό το πρίσμα αυτό η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να βιαστεί να κάνει εκλογές εφόσον πιστεύει ότι έχει μπροστά της τουλάχιστον 12 «καλούς» μήνες για την οικονομία, που αποτελεί και το βασικότερο ίσως κριτήριο για τις κάλπες.
Οι πειρασμοί για πρόωρες εκλογές είναι συνεχείς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει σε φάση βαθιάς εσωστρέφειας και το Κίνημα Αλλαγής αναζητεί πατήματα, όμως η μικρή φθορά της κυβέρνησης λόγω της πανδημίας μπορεί να καλυφθεί μέσα από τις επιδόσεις της οικονομίας.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Ας μην ξεχνάμε ότι η προεκλογική περίοδος θα είναι τρίμηνης διάρκειας, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα απαιτηθούν δεύτερες κάλπες, οπότε δεν θα είναι βολικό για την κυβέρνηση, που πιστεύει στην ανάπτυξη, να πατήσει φρένο όταν θα πρέπει να «γκαζώσει» προκειμένου η αύξηση του ΑΕΠ να περάσει στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.
Ολα αυτά θα ισχύσουν υπό δύο προϋποθέσεις.
Η πρώτη είναι ότι δεν θα κατεβούν από τώρα τα μολύβια από τους υπουργούς, οι οποίοι θα ασχολούνται περισσότερο με την επανεκλογή τους παρά με την παραγωγή έργου. Αυτό μπορεί να κοπεί μόνο με μια ηχηρή τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών, που θα περιγράφει τον ορίζοντα της κάλπης για το τέλος της άνοιξης του 2023.
Η δεύτερη είναι να υπάρξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε τομές που θα βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη. Είναι γεγονός ότι η πανδημία απαιτούσε διαρκώς πρωτοβουλίες σε συνθήκες διαχείρισης κρίσης, όμως το διακύβευμα των εκλογών θα είναι η επόμενη ημέρα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης απέναντι στη διαρκή καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ και την αοριστολογία του ΠΑΣΟΚ. Να παρουσιάσει, δηλαδή, το σχέδιο για την Ελλάδα μετά την πανδημία με συγκεκριμένους στόχους και πολιτικές για το ΕΣΥ, την παιδεία, την ασφάλεια και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της βιομηχανικής επανάστασης. Με αυτό τον τρόπο το δίλημμα θα είναι ευκρινές και ο χρόνος κατάλληλος για τις κάλπες.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr