Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Χθες στη Γαλλία καταγράφηκαν πάνω από 232.000 κρούσματα, στη Βρετανία 109.000, στην Ιταλία πάνω από 120.000, ενώ συνολικά οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ισπανία, γιόρτασαν την Πρωτοχρονιά χωρίς την παρουσία κόσμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι μολύνονται καθημερινώς από τον ιό και η «γηραιά ήπειρος» σπάει διαρκώς αρνητικά ρεκόρ.
Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταγράφονται 620.000 κρούσματα ανά 24ωρο.
Είναι σαφές ότι και η Ελλάδα θα δοκιμαστεί σκληρά τις επόμενες εβδομάδες. Ο πρωθυπουργός είπε ότι έρχονται «δυνατοί κυματισμοί», οι οποίοι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενώ το απόγευμα της Πρωτοχρονιάς, σε μια συμβολική κίνηση, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Σωτηρία» και συνομίλησε με το υγειονομικό προσωπικό.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μέσα σε μία εβδομάδα περίπου 200.000 Ελληνες μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, δηλαδή περίπου το 2% του συνολικού πληθυσμού!
Παράλληλα, οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν σε σύγκριση με τις 26 Δεκεμβρίου κατά 50%, δείχνοντας ότι τα δύσκολα παραμένουν μπροστά μας. Συνολικά η χώρα «πληρώνει» τα «ανεξέλεγκτα» Χριστούγεννα, όταν στα περισσότερα κέντρα νυχτερινής διασκέδασης παραβιάστηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με αποτέλεσμα τα στέκια των νέων να μετατρέπονται σε φορείς υπερμετάδοσης στις οικογένειες.
Το κρίσιμο, πλέον, είναι εάν τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που καταγράφονται καθημερινώς στη χώρα μας θα οδηγήσουν σε ασφυξία το σύστημα Υγείας τις επόμενες 10 με 15 ημέρες.
Για την τιμή της Δικαιοσύνης…
Ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκτίμησε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου μπορεί να φτάσουμε μέχρι και 60.000 κρούσματα ημερησίως, ενώ προέβλεψε ότι η αποκλιμάκωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας θα ξεκινήσει στις αρχές Φεβρουαρίου.
Εχουμε, δηλαδή, μπροστά μας τέσσερις δύσκολες εβδομάδες, κατά τις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα προκειμένου να περιορίσει την πίεση στο ΕΣΥ. Η καθιέρωση διευρυμένης τηλεργασίας στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η πιθανή εισαγωγή της τηλεκπαίδευσης στα σχολεία και η διεξαγωγή των εξετάσεων στα πανεπιστήμια με ψηφιακό τρόπο είναι κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις μετακινήσεις, ιδίως τώρα που η διασπορά του ιού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην κοινότητα.
Δυστυχώς, η έκρηξη των κρουσμάτων ήρθε σε μια περίοδο κατά την οποία διατηρούνταν η πίεση στα νοσοκομεία με πάνω από 620 διασωληνωμένους σε μονάδες Covid. Tώρα μπορεί να υποχωρεί η μετάλλαξη «Δέλτα», αλλά η «Ομικρον» δεν έχει κυριαρχήσει κατά 100%, που σημαίνει ότι καθημερινώς χιλιάδες κρούσματα αφορούν την πιο επικίνδυνη παραλλαγή του ιού.
Κατά συνέπεια, απαιτούνται νέες πρωτοβουλίες, με κυριότερη την αύξηση των εμβολιασμών μέσω της επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε ηλικίες κάτω των 60 ετών αλλά και σε επαγγελματικές ομάδες που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, όπως στο Δημόσιο ή στην εστίαση. Τέτοια μέτρα, που θα θωρακίζουν το ΕΣΥ και θα αυξάνουν την ανοσία στην κοινότητα, πρέπει να εξετασθούν από την κυβέρνηση και να εφαρμοστούν γρήγορα, γιατί το βέβαιο είναι ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει, πριν βελτιωθεί οριστικά με την εξουδετέρωση της νόσου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr