Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Είδαμε άσχετους να μιλούν ως ειδήμονες και ειδήμονες να παίζουν το ρόλο του πανελίστα. Είδαμε την αξιωματική αντιπολίτευση να εργαλειοποιεί την υγειονομική κρίση και βουλευτές να στοχοποιούν μέλη της επιστημονικής επιτροπής. Είδαμε ψεκασμένους να καίνε βιβλία και να διασπείρουν fake news, βάλλοντας την αξιοπιστία ανθρώπων που έχουν αφοσιωθεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Είδαμε, όμως, και επιστήμονες που σε όλη αυτή την πίεση διατήρησαν την ψυχραιμία, τη θέση και τη λογική τους.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας δεν παρεκτράπηκε ούτε μία φορά, αλλά τα σκάγια ενός αχρείαστου πολέμου τον πήραν.
Η δημόσια παρουσία Τσιόδρα στα δύο χρόνια της κρίσης πέρασε από τρία «πανδημικά» κύματα. Στην πρώτη περίοδο, τότε που όλοι καρφωνόμασταν για την ενημέρωση των 6 με τον Νίκο Χαρδαλιά, ήταν ο επιστήμονας του οποίου κανείς δεν αμφισβητούσε το λόγο.
Στη δεύτερη περίοδο, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από την καθημερινή ενημέρωση και να επικεντρωθεί αποκλειστικά στην έρευνα και το σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάποιοι άρχισαν να αμφισβητούν την αντικειμενικότητά του ή να ψάχνουν ηλιθιωδώς τους λόγους για τους οποίους «κρύφτηκε».
Μήπως δεν συμφωνούσε με τους κυβερνητικούς χειρισμούς; Μήπως ήθελε να αποποιηθεί των ευθυνών του; Τι σημαίνει η σιωπή Τσιόδρα; Είναι η εποχή που η στείρα αντιπολίτευση δεν δίσταζε να σπείρει τη διχόνοια, να αμφισβητεί τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και να υποσκάπτει το έργο τους, παρουσιάζοντάς τους ως χειραγωγούμενους από την κυβέρνηση.
Οδήγηση σαν ρώσικη ρουλέτα…
Στην τρίτη περίοδο, η υπόθεση των ΜΕΘ, με αφορμή την επιστημονική μελέτη που συνυπογράφει με τον καθηγητή Θ. Λύτρα, δημιούργησε έναν ακόμα κουρνιαχτό αντιδράσεων.
«Προξενεί μεγάλη θλίψη σε έναν επιστήμονα αλλά και σε έναν απλό πολίτη η χρήση παλαιότερης επιστημονικής ανάλυσης ως μέσου πολιτικής αντιπαράθεσης», αναγκάστηκε να δηλώσει, υπενθυμίζοντας το αυτονόητο: «Η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας, καθώς και συνεχή εγρήγορση».
Αν είναι πρόβλημα οι ΜΕΘ; Φυσικά και είναι, ακόμα και σε περιόδους υγειονομικής ειρήνης. Το μεγαλύτερο όμως αγκάθι που ανέδειξε αυτή η έρευνα είναι άλλο: Η άνιση κατανομή δυνάμεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα. Η θεραπεία αυτής της παθογένειας πρέπει να είναι το μεγάλο μέλημα της επόμενης ημέρας της πανδημίας. Ομως κανένας αριθμός ΜΕΘ ή νοσοκομείων δεν θα είναι αρκετός αν δεν εμβολιαστούμε και αν δεν τηρούμε τα μέτρα. Οπότε, ας μην πυροβολούμε τους επιστήμονες όταν λένε δυσάρεστες αλήθειες. Μαγικός τρόπος δεν υπάρχει, μόνο η επιστήμη.
Καλή χρονιά, με υγεία.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr