Με εύσχημο τρόπο ο κ. Χουλιαράκης έλεγε ότι όσο καθυστερούν οι διαπραγματεύσεις τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα για την οικονομία.
«Θα είναι άσχημο να κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο-Ιούνιο, καθώς η καθυστέρηση ολοκλήρωσής της αυξάνει την αβεβαιότητα, δημιουργεί προβλήματα, όπως η απομάκρυνση των επενδύσεων, και θα προκαλέσει συζήτηση για τέταρτο πρόγραμμα διάσωσης. Θα βρεθούμε σε σοβαρούς μπελάδες», τόνιζε στις 11 Φεβρουαρίου ο «υπαρχηγός» του Τσακαλώτου.
Χθες στη συνεδρίαση του Eurogroup υπήρξε ένα ακόμη ναυάγιο και η προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μετατίθεται στην καλύτερη περίπτωση για τον Απρίλιο, αν και το πιο ρεαλιστικό σενάριο κάνει λόγο για Μάιο και βλέπουμε.
Η κυβέρνηση αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη απέναντι στους πολίτες έχοντας επιλέξει την τακτική των καθυστερήσεων γιατί ξέρει πόσο σοβαρές μπορεί να είναι οι επιπτώσεις των πολύμηνων διαπραγματεύσεων στην πραγματική οικονομία.
Ηδη κεφάλαια ύψους 3 δισεκατομμυρίων αποσύρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες μέσα στο πρώτο δίμηνο λόγω της ανησυχίας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ η οικονομία έχει περάσει σε φάση συρρίκνωσης.
Το Μαξίμου έχει αποτύχει σε όλες του τις εκτιμήσεις για το πώς θα κινηθούν οι δανειστές με αποτέλεσμα το ελληνικό ζήτημα να έχει σκαλώσει στον εκλογικό κύκλο της Ευρώπης, που ξεκίνησε στην Ολλανδία και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο με τις κάλπες στη Γερμανία.
«Εκείνοι που νομίζουν ότι η συμφωνία πρέπει να αφεθεί να κυλήσει ως τον Ιούνιο επειδή η Ελλάδα θα είναι τότε με την πλάτη στον τοίχο κάνουν λάθος, κυρίως διότι μέχρι τότε θα έχουμε επανέλθει σε έναν τυπικό κύκλο αβεβαιότητας για τη ρευστότητα και το πρόγραμμα θα είναι στην ουσία νεκρό».
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Αυτό έλεγε ο κ. Χουλιαράκης τον Φεβρουάριο στο Λονδίνο, αλλά όπως φαίνεται ο κ. Τσίπρας είχε άλλη άποψη. Τουλάχιστον λύθηκε η απορία του αναπληρωτή υπουργού, πάμε ολοταχώς για χειρότερη συμφωνία γιατί στην οικονομία υπάρχει ένας θεμελιώδης κανόνας: «Μία σωστή εκτίμηση σε λάθος χρόνο είναι λανθασμένη εκτίμηση».
ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΤΙΚΗ ΧΑΛΑΡΩΣΗ
Τα μηνύματα από την ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων δεν είναι καλά. Οι μεγάλοι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις με αποτέλεσμα τα επιτόκια των τίτλων να ανεβαίνουν, ιδίως για τα ομόλογα των πιο ευάλωτων οικονομιών. Για παράδειγμα, το δεκαετές ομόλογο της Πορτογαλίας βρέθηκε χθες στο 4,3%, παρά το γεγονός ότι η χώρα της Ιβηρικής έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Τον Μάρτιο του 2015, όταν η Πορτογαλία αξιοποίησε για πρώτη φορά το QE, δανειζόταν μόλις με 1,5%. Εμείς τότε είχαμε μπει στη φάση της περήφανης διαπραγμάτευσης Τσίπρα-Βαρουφάκη με αποτέλεσμα να τεθούμε εκτός προγράμματος. Χθες το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου πλησίαζε το 7,5%. Ακόμη και εάν ενταχθούμε στην ποσοτική χαλάρωση, τα επιτόκια θα παραμείνουν σε επίπεδα άνω του 5,5% με 6%, απομακρύνοντας το στόχο για έξοδο στις αγορές.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ
Ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με τους εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς εξέφρασε την εκτίμηση ότι φέτος μπορεί οι ξένοι επισκέπτες να σπάσουν το φράγμα των 30 εκατομμυρίων. Το ζήτημα είναι ότι και το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων, όμως τα έσοδα για τη χώρα είχαν καθοδική πορεία λόγω της παραοικονομίας αλλά και των προπληρωμών που γίνονται σε εταιρίες που εδρεύουν στις χώρες προέλευσης των τουριστών. Η Ελλάδα προσελκύει περισσότερους τουρίστες, όμως το τελικό αποτέλεσμα πέρυσι ήταν αρνητικό σε σχέση με το 2015 για την οικονομία.
*O Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου