Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Άλλοτε τα πατάς αδιάφορα, άλλοτε χαιρέκακα ή, το συνηθέστερο, δεν τους δίνεις καμιά σημασία. Οπου «θεός», ο Τζεφ Μπέζος (και μερικές εκατοντάδες «συν-θεοί» του) και «μυρμήγκια» οι «ανώνυμοι», «αναλώσιμοι», «ελαστικοί», εργαζόμενοι της Amazon.
Χωρίς την ιδιοφυΐα του, εκείνοι θα ήταν ένα τίποτα (τρόπος του λέγειν). Χωρίς την εργατική τους δύναμη, το μυαλό του θα έμενε αναξιοποίητο και το net worth του δεν θα ήταν ίσαμε τόσα δισ. (αυτό όμως είναι 100% σίγουρο).
Η άνιση σχέση τους έγινε ακόμη… ανισότερη μέσα στην πανδημία. Η φετινή έκθεση του World Inequality Lab, ενός think tank γνωστών οικονομολόγων, όπως, π.χ., ο Τομάς Πικετί, διαβεβαίωσε ότι η μετάβαση από τον δημιουργικό καπιταλισμό στη σύγχρονη φεουδαρχία είναι πλέον γεγονός: Το 0,01% των κατοίκων της Γης (δηλαδή 520.000 άτομα με περιουσία άνω των 19 εκατ. δολαρίων έκαστος) διακατέχει πλέον το 11% του παγκόσμιου πλούτου.
Από την γκαρσονιέρα ως τη βίλα…
Επίσης, το πλουσιότερο 1% οικειοποιήθηκε το 38% του πρόσθετου πλούτου που παράχθηκε στον πλανήτη μετά το 1990 και το φτωχότερο 50% μόλις το 2%. Αυτά δεν είναι απλά νούμερα, αλλά παγκόσμιο κοινωνικό πρόβλημα που δηλητηριάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και το μέλλον της ανθρωπότητας.
Στην περίπτωση του Μπέζος αντανακλάται στη γαϊδουρινή αδιαφορία του να πει έναν λόγο συμπάθειας για τους έξι εργαζομένους του που σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε από τυφώνα αποθήκη της Amazon στο Ιλινόι. Αυτό που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στον αμερικανικό Τύπο και στα social media ήταν ότι δεν είχε καν το φιλότιμο να ματαιώσει τον εορτασμό για το επιτυχημένο διαστημικό ταξίδι του.
«Ντροπή στον Τζεφ Μπέζος! Οι εργαζόμενοι στην αποθήκη του Έβανσβιλ πέθαναν επειδή τους ανάγκασε να δουλεύουν μέσα στον τυφώνα, για να μπορεί εκείνος να πετάει στο διάστημα», γράφτηκε στο Twitter. So what?
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr