Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πορεία της πανδημίας, η ανησυχία που προκάλεσε παγκοσμίως η εμφάνιση της μετάλλαξης «Ομικρον» δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία στο υγειονομικό πεδίο.
Βλέπουμε ότι η Αυστρία έχει προχωρήσει σε εθνικό lockdown θυσιάζοντας τμήμα του χειμερινού της τουρισμού, ενώ συνολικά η Κεντρική Ευρώπη, που αποτελεί βασικό προορισμό ξένων επισκεπτών για τα Χριστούγεννα, βρίσκεται στο «κόκκινο», κλιμακώνοντας τα περιοριστικά μέτρα. Εάν υπάρξει επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε αντίστοιχα μέτρα και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Ωστόσο, η οικονομία μας έχει αναπτύξει ορισμένα «αντισώματα» που μπορούν να περιορίσουν τους κραδασμούς του νέου κύματος κορονοϊού.
Πρώτον, αποτελεί ευτυχή συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό ότι η αναζωπύρωση της πανδημίας σε Ευρώπη και ΗΠΑ έγινε τώρα και όχι τους καλοκαιρινούς μήνες.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, τα έσοδα φέτος από τον τουρισμό θα φτάσουν στα 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σαφώς ανώτερα από τις προβλέψεις του Ιουνίου για εισπράξεις έως 7 δισ.
Σε σύγκριση με το 2019, τα φετινά έσοδα διαμορφώνονται στο 55%, ενώ οι ενδείξεις για το 2022 είναι ενθαρρυντικές, καθώς αναμένεται ότι μέχρι την έναρξη της νέας περιόδου οι εμβολιασμοί θα έχουν περιορίσει σημαντικά τις διαστάσεις της πανδημίας.
Δεύτερον, η ελληνική οικονομία έχει δυναμώσει το στοιχείο της εξωστρέφειας. Οι εξαγωγές, αν και ως ποσοστό του ΑΕΠ παραμένουν σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αυξήθηκαν σημαντικά την περίοδο της πανδημίας, ενώ η Κομισιόν εκτιμά πως τα επόμενα δύο χρόνια θα καταγράψουν τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου στην ευρωζώνη.
Ινάσιο Λούλα, ο «πρεσβευτής» του Καλού
Θετικά είναι και τα μηνύματα από το μέτωπο των επενδύσεων, τα διεθνή κεφάλαια έχουν εντοπίσει ευκαιρίες στην εγχώρια αγορά και τοποθετούνται σε τράπεζες, ενέργεια, τρόφιμα και τουριστικές επιχειρήσεις.
Τρίτον, οι μειώσεις φόρων που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι μόνιμες, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Οι δυσοίωνες προβλέψεις για χιλιάδες λουκέτα μετά το καλοκαίρι δεν επιβεβαιώθηκαν, το πακέτο στήριξης που διατέθηκε, και το οποίο ήταν από τα γενναιότερα εντός Ε.Ε., κράτησε ζωντανή την αγορά, με σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας.
Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετές δημοσιονομικές νάρκες: τρέχουμε με πρωτογενές έλλειμμα άνω του 7% και το δημόσιο χρέος κινείται στο 200%. Χρειάζεται σύνεση και κυρίως αποθέματα για τις κλειστές στροφές της πανδημίας.
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΔΡΕΑ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟ
Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Αρμός, με τίτλο «49 Παράθυρα στην Ιστορία», προσφέρει συναρπαστικές στιγμές στους αναγνώστες του. Ο πρώην υπουργός αποτυπώνει άγνωστα γεγονότα της Ιστορίας με απολαυστική γραφή, έχοντας ως «όπλα» το γνωστό του χιούμορ, αλλά και την ακρίβεια ενός ικανού ερευνητή.
Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος καταπιάνεται με γεγονότα και πρωταγωνιστές που έμειναν στη σκιά της Ιστορίας και τα φωτίζει με σύντομα, αυτοτελή κεφάλαια. Ξεχωρίζουμε την ιστορία για την «καραντίνα» του βασιλιά της Ηπείρου Πύρρου και τον «τρελό» Δούκα της Νάξου, αλλά και την επισκόπηση για το οικονομικό θαύμα της Ινδίας, που καταλήγει με μια «καθαρόαιμη» ατάκα Ανδριανόπουλου, η οποία αποδίδεται σε σχολιογράφο της χώρας: «Η Ινδία αναπτύσσεται τη νύχτα όταν το κράτος κοιμάται».
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr