Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Η επέκταση της υποχρεωτικότητας δεν βρίσκεται, προς το παρόν, στις επιλογές της κυβέρνησης, η επίσημη Εκκλησία έχει μιλήσει, αλλά οι ανεπίσημοι «πνευματικοί» παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους χωρίς κανείς να τους ελέγχει, άρα μας μένουν οι επιστήμονες. Αλλά ποιοι επιστήμονες; Αυτούς που έχουμε ή αυτούς που θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ; Με απολιτίκ πιστοποιητικό ή απλά να μην τους λένε Σωτήρη; Ιδού ένα ακόμα πεδίον δόξης λαμπρόν.
«ΝΑΙ Ή ΟΧΙ σε μία κοινής αποδοχής Επιτροπή Επιστημόνων;», επαναλαμβάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δημιουργώντας ένα εκβιαστικό τελεσίγραφο κενού περιεχομένου. Διότι το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποιος το λέει, αλλά τι λέει. Οι επιστήμονες που θα αποδεχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έλεγαν, άραγε, αυτά που επαναλαμβάνουν η Παπαευαγγέλου και ο Μαγιορκίνης; «Εμβολιαστείτε», θα έλεγαν, «πριν είναι αργά». «Ακούστε την επιστήμη», θα έλεγαν, «και όχι τους ψευδοπροφήτες». Εκτός και αν πρότειναν αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, τίποτα.
Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, πάντως, σίγουρα δεν βρίσκεται στο ιδεατό target group του ΣΥΡΙΖΑ. Προσπερνούμε αυτά που έσυρε στον «Δαπιτάκο» ο Παύλος Πολάκης γιατί δεν περιμέναμε και τίποτα καλύτερο. Κρατάμε, όμως, το ότι ο καθηγητής Πνευμονολογίας, που δεν είναι μέλος της Επιτροπής αλλά στηρίζει το έργο της, βρέθηκε πρωταγωνιστής ενός θλιβερού επεισοδίου bullying που προκάλεσε μέχρι και εισαγγελική έρευνα. Και όμως, από θύμα επιχειρήθηκε να μεταβληθεί σε θύτη (!), ενώ οι «προοδευτικοί» φιλοσυριζαίοι του πληκτρολογίου, αντί να ασχοληθούν με την επίθεση που δέχθηκε, έγραφαν ότι κάποτε… τραγουδούσε στην εκπομπή της Πάνια. Ευτυχώς, που ο καθηγητής διατηρεί το χιούμορ του και τους απάντησε αναλόγως.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ, αν το περιστατικό Βασιλακόπουλου ήταν το μοναδικό συμβάν, ίσως να δικαιολογούσε τις «αμφιβολίες» κάποιων και την εξόφθαλμη απουσία δήλωσης συμπαράστασης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Oμως, δεν είναι. Πολλοί επιστήμονες, είτε είναι μέλη της Επιτροπής είτε όχι, εξυβρίζονται και δέχονται απειλές από το μπλοκ των αντιεμβολιαστών. Και αν για τους «ψεκασμένους» συνωμοσιολόγους κάτι τέτοιο είναι αναμενόμενο, πόσο ηθικό είναι να αμφισβητείται και να διαβάλλεται το κύρος των επιστημόνων από τον οίστρο της αντιπολίτευσης;
«ΔΕΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ κανείς την επιστημονική εγκυρότητα ούτε το κύρος ούτε την αξιοπιστία της πλειονότητας των μελών της Επιτροπής», λέει σαν να απολογείται για τους συναδέλφους του ο Ανδρέας Ξανθός, ένα από τα ελάχιστα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διατηρούν τον μετρημένο δημόσιο λόγο τους. Προσθέτει, βέβαια, πως «αν υπάρχει πρόβλημα, είναι στο ότι σαν σώμα πολλές φορές αποδέχθηκαν αυτόν τον ρόλο, είναι γνωστό ότι πολλές φορές βρέθηκαν σε μια κατάσταση που καλούνταν εκ των υστέρων να νομιμοποιήσουν επιστημονικά προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις». Το επιχείρημά του θα μπορούσε να συζητηθεί. Διότι και λάθη έγιναν και παραδοχές αυτών των λαθών υπήρξαν. Κάποια μέτρα λήφθηκαν αργά, ενώ κάποια πρωτόκολλα όπως στα σχολεία και η εξαίρεση των rapid tests από τις εκκλησίες εξακολουθούν να προκαλούν έντονο προβληματισμό.
ΟΜΩΣ, ΚΑΝΕΙΣ δεν μπορεί να πει πως η κυβέρνηση δεν κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο του Συντάγματος και της νόμιμης τάξης, για να πείσει τους ανεμβολίαστους και ταυτόχρονα να κρατήσει όρθια τη χώρα και το δημόσιο σύστημα Υγείας. Προσπαθεί να προστατεύσει όλους τους πολίτες -ακόμα και από τον εαυτό τους- στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας. Η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτός από το να υπονομεύει αυτήν την προσπάθεια και να ποντάρει στον διχασμό, τι κάνει;
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr