Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Οι διαφωνίες αυτές θα μπορούσαν να έχουν πολλές αναγνώσεις: Θετικές, αφού οι διαφοροποιήσεις στο επιστημονικό πεδίο είναι πολύτιμες έως και απαραίτητες αν προάγουν την έρευνα και εξελίσσουν τη γνώση, αρνητικές αν εμποδίζουν τη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας επιστημονικής κοινότητας και αδιάφορες για τον πολύ κόσμο αν δεν έχουν επίπτωση στην καθημερινότητα των πολιτών. Τι γίνεται όμως όταν έχουν άμεση επίπτωση στη δημόσια ζωή;
Στην περίπτωση των σεισμών, όλοι καταλαβαίνουμε πως πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που είναι αδύνατο να προβλεφθεί σε συγκεκριμένο χρόνο, όπως προβλέπεται μια σφοδρή καταιγίδα ή ένας τυφώνας, ούτε μπορεί να υπάρξει μήνυμα του 112 «εκκενώστε την περιοχή σας για τους επόμενους 6 μήνες».
Ωστόσο οι επιστήμονες, διά των αρμόδιων οργάνων όπως είναι οι επιτροπές αξιολόγησης σεισμικού κινδύνου, παρακολουθούν τη σεισμική διέγερση σε όλη τη χώρα, κάνουν τις εκτιμήσεις τους και ενημερώνουν αυτούς που πρέπει: Τα συναρμόδια υπουργεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, ώστε να προβούν σε όλες τις απαραίτητες πρόδρομες ενέργειες.
Από κει και πέρα, οι δημόσιοι τσακωμοί ή οι εξειδικευμένες και εύκολα παρερμηνεύσιμες δηλώσεις επιτείνουν τη σύγχυση, το φόβο και τον πανικό.
Μένει ώσπου να φύγει…
Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση της πανδημίας. Δεν γίνεται να βγαίνουν με όρους τηλεοπτικών παραθύρων γιατροί και λοιμωξιολόγοι και να προτείνουν ο καθένας και από ένα διαφορετικό μέτρο ή να προβλέπουν νούμερα κρουσμάτων που σε λίγο καιρό διαψεύδονται.
Τόσο ο σεισμός όσο και η πανδημία είναι οι «γνωστοί άγνωστοι» της επιστήμης. Δεν μπορεί να προδιαγραφεί με ακρίβεια η πορεία τους, μπορεί όμως το κράτος να προετοιμαστεί για περιόδους έξαρσης και ύφεσης και το κυριότερο, να εκπαιδεύσει τους πολίτες του ώστε να μειωθούν όσο είναι εφικτό οι καταστροφικές επιπτώσεις.
Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, τι είναι πιο χρήσιμο: Να ρωτάμε αν θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη σεισμός ή αν το σπίτι μας και το σχολείο του παιδιού μας είναι σωστά κτισμένα; Να ρωτάμε αν τα κρούσματα του Αγίου Δημητρίου θα είναι 5.000 ή αν εμβολιαστήκαμε και φοράμε σωστά τη μάσκα μας;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr