Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
Η Αρεζού ξεκίνησε μαζί με την οικογένειά της το μακρύ ταξίδι από το Αφγανιστάν σε ηλικία μόλις 6 ετών. Υστερα από τρία χρόνια παραμονής στην Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα το 2019. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια κατάφερε να αναδείξει τις ικανότητές της στα μαθήματα. Τώρα, ετοιμάζει τις βαλίτσες της για τις ΗΠΑ. Το Διεθνές Σχολείο της Βοστόνης της έδωσε υποτροφία μετά από γραπτές εξετάσεις και συνέντευξη.
ΤΩΡΑ, η Αρεζού λέει πως είχε γράψει εκείνο το γράμμα «για να δείξω την αγάπη μου για την Ελλάδα και τους ανθρώπους της». Είναι ενθουσιασμένη που φεύγει για την Αμερική και θέλει να πραγματοποιήσει το όνειρό της, που είναι να γίνει γιατρός.
ΝΑΙ, δεν είναι μόνον ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που χθες βρέθηκε στο Μαξίμου μαζί με τη μητέρα του και τον αδελφό του Αλεξ, που απέκτησαν την ελληνική υπηκοότητα. Είναι και η μικρή Αρεζού. Προφανώς είναι και πολλά ακόμα παιδιά που γνώρισαν από μικρή ηλικία τη φρίκη του πολέμου ή των οικονομικών δυσκολιών, ήρθαν ή γεννήθηκαν εδώ, πήραν την ελληνική παιδεία από το δημόσιο σχολείο και έγιναν ή θα γίνουν «αστέρια».
ΤΟ μεταναστευτικό αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα μας. Ναι, δεν μπορούμε ούτε να ανοίξουμε τα σύνορα ούτε να δεχθούμε αλόγιστα όσους θέλουν να έρθουν.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΤΑ παιδιά όμως, ανεξάρτητα από ποια χώρα προέρχονται, είναι παιδιά. Θέλουν να πάνε σχολείο. Θέλουν να ζήσουν τα όνειρά τους. Χρειάζονται τη στήριξη όλων μας.
ΜΠΟΡΕΙ σε κάποιες περιοχές της Αθήνας η πλειονότητα των μαθητών να είναι μετανάστες.
ΔΕΝ γίνεται από τη μια να υπερηφανευόμαστε για τους τρίτης και τέταρτης γενιάς Ελληνες μετανάστες στην Αμερική ή να έχουμε βιώσει το μεταναστευτικό brain drain 400.000 νέων στα χρόνια των Μνημονίων και από την άλλη να μας ενοχλούν τα προσφυγόπουλα στα νηπιαγωγεία.
ΚΑΠΟΙΑ λάθη πολιτικών δεν ανασκευάζονται. Δεν γίνεται να κρύβονται πίσω από αστείες δικαιολογίες. Η κυβέρνηση έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά ανάλογα λάθη στο μέλλον.
ΝΑΙ, λοιπόν, δεν θα προκληθεί και ιδιαίτερο πρόβλημα αν η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης πέσει στους 157 βουλευτές. Η διαγραφή στελεχών δεν έχει ως σκοπό την τιμωρία. Σηματοδοτεί, κυρίως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται κάθε κόμμα σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής πολιτικής ζωής.
Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει τον πολακισμό ως μια μορφή έκφρασης της πολιτικής του. Η Ν.Δ. δεν έχει ανάγκη από κάτι παρόμοιο. Δεν έχει ανάγκη από ακραίες φωνές. Γιατί η Ν.Δ., όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, πορεύεται με βάση «τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία του ορθολογισμού και της προόδου».