Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη
Τα ποσοστά εμβολιασμού όπως διαμορφώνονται από χώρα σε χώρα, ακόμα και εντός διαφορετικών περιοχών της ίδιας χώρας, δείχνουν πως το σύστημα θα αργήσει πολύ, πάρα πολύ πριν ισορροπήσει σε ένα ασφαλές υγειονομικό σημείο.
Διότι όπως έχουμε ξαναγράψει, κανείς δεν θα είναι ασφαλής αν δεν είναι όλοι ασφαλείς. Με άλλα λόγια, μπορεί η Πορτογαλία να έφθασε στο 80% πλήρως εμβολιασμένων, όταν όμως στη Βουλγαρία το ποσοστό αυτό είναι 20% και στη Ρουμανία πέριξ του 32%, τότε κινδυνεύει με σπιράλ επαναμολύνσεων και νέων μεταλλάξεων όλη η παγκόσμια κοινότητα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, μειώθηκε ο ρυθμός εμβολιασμού κατά 14% λόγω έλλειψης πρόσβασης στα εμβόλια σε ορισμένες χώρες και λόγω έλλειψης αποδοχής των εμβολίων σε άλλες.
Ετσι, ενώ ο μέσος όρος δείχνει καλός, με περισσότερο από το 70% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης να έχει εμβολιαστεί πλήρως, όταν ζουμάρεις σε κάθε χώρα ξεχωριστά βλέπεις το χάος. Και κάπως έτσι, από τον πολιτικό διαχωρισμό των «τσιγκούνηδων» Βορείων και των «σπάταλων» Νοτίων από τα χρόνια του Μνημονίου, βρεθήκαμε τώρα στον υγειονομικό διαχωρισμό ανάμεσα στα δυτικά και τα ανατολικοευρωπαϊκά κράτη.
H Οξφόρδη και το σύνδρομο της Κίνας
Από τη μία, η Γαλλία και η Γερμανία προχωρούν στον εμβολιασμό εκατομμυρίων κατοίκων τους με τρίτη δόση και από την άλλη, μεγάλα τμήματα πληθυσμών της Ανατολικής Ευρώπης δεν έχουν λάβει ακόμα καμία.
«Η ιστορία που ακούμε για την πανδημία στη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που ακούμε στη Βουλγαρία ή την Πολωνία», λέει στους «New York Times» ο πολιτικός επιστήμονας και συγγραφέας Ivan Krastev, αποτυπώνοντας εύγλωττα το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί. Η ανισορροπία αυτή δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια. Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού του, ενώ στην Αρμενία έχει εμβολιαστεί μόλις το 3%.
Η υπόθεση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη αν εξετάσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό ακόμα και εντός ενός κράτους. Στο Ισραήλ, για παράδειγμα, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι εξαιρετικά χαμηλά στις κοινότητες των υπερορθόδοξων, ενώ στις ομοσπονδιακές ΗΠΑ η «ψαλίδα» κυμαίνεται από άνω του 80% στη Μασαχουσέτη έως κάτω του 45% στο Μισισίπι.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr