Γράφει η Αλίκη Κοτζιά
Για τον κάθε Αφγανό και Αφγανή, όμως, η καθημερινότητα που αλλάζει δραματικά είναι πιο σημαντική. Η φράση «takaan khordum» στη γλώσσα Νταρί (μια παραλλαγή της περσικής γλώσσας που μιλούν στο Αφγανιστάν) είναι δύσκολο να μεταφραστεί σε άλλες γλώσσες, όμως σημαίνει αυτό ακριβώς: τη βίαιη αλλαγή της καθημερινότητας που φέρνει τα πάνω κάτω στις ζωές των ανθρώπων.
Αυτή τη φράση επαναλαμβάνει συνεχώς μια 21χρονη κοπέλα στην Καμπούλ, που έκανε όνειρα λαμπερά, όπως κάθε νεαρή γυναίκα της ηλικίας της. Εργαζόταν σε ένα σαλόνι κομμωτικής και είχε εκπαιδευτεί ως make-up artist. Γνώριζε την τέχνη του μακιγιάζ και τον τρόπο να κάνει περίτεχνα χτενίσματα.
Ολα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν. Από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν μπήκαν στην Καμπούλ, τέτοια καταστήματα για «Δυτικές» έκλεισαν και οι προσόψεις τους μουντζουρώθηκαν. Η 21χρονη λέει ότι ζει πια στο σκοτάδι, κρύβεται για να μη στοχοποιηθεί και πιστεύει πως η ζωή της έχει τελειώσει.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Τα ίδια λένε και οι νεαρές γυναίκες που αποτελούσαν την ισχυρή ομάδα κρίκετ του Αφγανιστάν. Η νεαρή Ασελ κρύβεται, αφού γνωρίζει πως με τους Ταλιμπάν δεν μπορεί να ξαναπαίξει το αγαπημένο της άθλημα. «Δεν είμαστε πια ασφαλείς. Οσες κοπέλες ασχολούνταν με τον αθλητισμό προσπαθούν τώρα να εξαφανιστούν, φοβούνται στην Καμπούλ», λέει η αθλήτρια, που φοβάται μήπως την καταδώσουν όσοι συνεργάζονται με τους Ταλιμπάν στην πόλη.
Της διεμήνυσαν, άλλωστε, ότι θα τη σκοτώσουν αν τολμήσει και ξαναπαίξει κρίκετ. Μια από τις συναθλήτριές της προσπάθησε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά την κατάληψη της Καμπούλ, και τα ίχνη της έχουν χαθεί. Μικρές ιστορίες ανθρώπων που θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικοί, εκπληρώνοντας τα όνειρά τους.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr