Γράφει η Δέσποινα Κονταράκη*
Ωστόσο θα ήταν άδικο αν νομίζαμε πως Εκκλησία και λαϊκή παράδοση ή Εκκλησία και επιστήμη βρίσκονται σε παράλληλους δρόμους. Μάλλον το αντίθετο ισχύει, αρκεί κάποιος να κοιτάξει με περισσότερη προσοχή τις δράσεις της Αρχιεπισκοπής και επιμέρους ενοριών και ιερέων ή την υποστήριξη που παρέχει η Εκκλησία σε κάποτε άβατα πεδία, όπως η μεταμόσχευση οργάνων.
Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία που επιχειρεί να αναδείξει τις συγκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο όχι και τόσο διαφορετικών κόσμων τελικά είναι το διεθνές συνέδριο με θέμα «Σύγχρονη Επιστήμη και Ορθόδοξη Παράδοση. Μια άβολη σχέση;» που ξεκινά σήμερα Παρασκευή και θα συνεχιστεί και το Σάββατο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Η σχέση της λογικής με την πίστη ή καλύτερα «η χρησιμοποίηση της λογικής ώστε να κατανοηθεί ο κόσμος, σε σχέση με την πίστη», όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του ΕΙΕ, Ευθύμιος Νικολαΐδης, θα μπει στο μικροσκόπιο των ομιλητών, ανάμεσά τους και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
Από τη θεωρία του Δαρβίνου μέχρι την Τεχνητή Νοημοσύνη και από την εξομολόγηση στην ψυχανάλυση, τα σημεία σύγκρουσης μπορεί να είναι πολλά αλλά και τα σημεία επαφής περισσότερα. Σημασία δεν έχει άλλωστε να «αναμετρηθούν» σε έναν ανώφελο πόλεμο, αλλά να συνυπάρξουν προς όφελος της σύγχρονης κοινωνίας, η οποία, εκτός από την οικονομική κρίση, έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση αξιών. Για αυτό και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον όχι μόνο το συνέδριο, αλλά το ευρύτερο πρόγραμμα του Ινστιτούτου που είναι η δημιουργία για πρώτη φορά μιας βάσης δεδομένων με τις απόψεις όλου του ορθόδοξου κόσμου για τις σχέσεις επιστήμης και Ορθοδοξίας. Επειδή λοιπόν το κυνήγι μαγισσών (καρνάβαλων και αλάτων) δεν οδηγεί πουθενά, τέτοιου είδους συνέργειες γίνονται δεκτές με ανακούφιση.
*Η Δέσποινα Κονταράκη είναι αρχισυντάκτρια του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου