Αυτό συνέβη επειδή στη διελκυστίνδα των δύο πλευρών οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δέχθηκαν τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για προνομοθέτηση μέτρων χωρίς να δεσμευτούν σε τίποτε για τα μεγάλα ζητήματα του χρέους, των πρωτογενών πλεονασμάτων και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχονται τα κλιμάκια της τρόικας για να συζητήσουν τη μείωση του αφορολογήτου στις 5.000 ευρώ, τη σταδιακή κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους και την αύξηση του ορίου απολύσεων. Σκληρά μέτρα δηλαδή στη γραμμή του ΔΝΤ, που θα χτυπήσουν χαμηλόμισθους των 380 ευρώ και όλους τους συνταξιούχους.
Και από το σημείο αυτό αρχίζει το όργιο της κυβερνητικής προπαγάνδας. «Τέλος στη λιτότητα», έλεγε ο υπουργός Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος στο ένα κανάλι, «τα μέτρα θα είναι καθρέφτης και για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα θεσμοθετείται ένα ευρώ ελάφρυνσης», δήλωνε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο άλλο κανάλι. Ο μόνος που δεν μιλούσε ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έφυγε κατηφής από τη συνεδρίαση του Eurogroup γιατί δεν πέτυχε κάτι το ουσιαστικό, που θα άναβε το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης και την ένταξη στο QE.
Η τρόικα θα ζητήσει μέτρα 3,6 δισεκατομμυρίων και όπως καταλάβαμε από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ δεν βιάζεται ιδιαίτερα, έχει καιρό μέχρι τον Ιούνιο, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup.
Οσοι λένε ότι τα μέτρα θα είναι «καθρέφτης» με ισόποσες ελαφρύνσεις προφανώς έχουν στο μυαλό τους τα «καθρεφτάκια» που πουλούσαν κάποτε στους ιθαγενείς για να τους πάρουν τους πολύτιμους λίθους.
Η κυβέρνηση θα νομοθετήσει προληπτικά μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ για να διασφαλισθεί η επίτευξη πλεονάσματος 3,5% από το 2019 και για σειρά ετών. Εάν πετύχει υψηλότερο πλεόνασμα, π.χ. 4%, θα μπορεί να «μοιράσει» το υπερβάλλον τμήμα του 0,5%, αλλά για αυτό δεν χρειαζόταν καμία απόφαση Eurogroup, ούτε είναι για πανηγυρισμούς.
Οσο για τα «αντίμετρα» που ήδη έχουν «οριστικοποιηθεί» από τα παπαγαλάκια του Μαξίμου, υπάρχει μόνο μία απορία: Ο ΕΝΦΙΑ που θα μειωθεί κατά 30% το 2020 δεν είχε καταργηθεί το 2015 και, αλήθεια, γιατί στο τρίτο Μνημόνιο υπάρχει πρόβλεψη για διατήρησή του μέχρι το 2030; Αλλά είπαμε έρχονται τα μέτρα-καθρεφτάκια…
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΘΑ ΤΡΙΒΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ
Πώς το έλεγε ο θυμόσοφος υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης; «Θα τρίβουν τα μάτια τους με την ανάπτυξη της οικονομίας». Μέχρι τώρα όλοι τρίβουμε τα μάτια μας από τα στοιχεία της αγοράς εργασίας. Τον Ιανουάριο καταγράφηκε η μεγαλύτερη μηνιαία μείωση θέσεων απασχόλησης από το 2001 και οι απολύσεις ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις κατά 30.000. Αλλοι 100.000 επαγγελματίες σταμάτησαν την εργασία τους και διέκοψαν τα μπλοκάκια τους λόγω των εισφορών. Η οικονομία απογειώνεται, γι’ αυτό «προσδεθείτε!».
ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ
Οι υπάλληλοι της Εφορίας Καλλιθέας προχώρησαν χθες σε συμβολική διαμαρτυρία απέχοντας για λίγη ώρα από τα καθήκοντά τους καταγγέλλοντας σοβαρά προβλήματα στην καθαριότητα του κτιρίου. Κι όμως, οι καθαρίστριες στις οικονομικές υπηρεσίες είχαν επαναπροσληφθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που δεν έπιασαν δουλειά στις εφορίες αλλά οι περισσότερες πήραν μετάταξη ως υπάλληλοι γραφείου σε δικαστήρια! Οι εφοριακοί δικαίως διαμαρτύρονται, αλλά οι μετατάξεις έγιναν και τώρα απαιτούνται νέες προσλήψεις μέχρι τις επόμενες…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου