Οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να βάλουν το ελληνικό πρόβλημα κάτω από το χαλί της ευρωζώνης ώστε να βγει από την ατζέντα των ολλανδικών και γαλλικών εκλογών.
Ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι δεν υπάρχει ανάγκη εκταμίευσης δόσεων τον Απρίλιο, Μάιο ή Ιούνιο ενώ ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για το χρέος θα γίνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στα μέσα του 2018.
Με άλλα λόγια, όταν οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα της άρνησης του ΔΝΤ να ενταχθεί στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς βιώσιμες λύσεις για το χρέος, αποφάσισαν να ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων κερδίζοντας πολιτικό χρόνο τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, η θέση του οποίου εξαρτάται από το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών όσο και ο κ. Σόιμπλε που δεν έχει κανένα λόγο να βιάζεται.
Οι πανηγυρισμοί του Μαξίμου για τέλος της λιτότητας είναι για εσωτερική κατανάλωση. Το ίδιο σκηνικό είχε στηθεί και στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου για να καταρρεύσει μέσα σε λίγα 24ωρα.
Τα μόνα σίγουρα έως τώρα είναι η ανάγκη για «προνομοθέτηση» των μέτρων -που μέχρι χθες χαρακτηριζόταν αντισυνταγματική από την κυβέρνηση- και οι μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό, ασφαλιστικό και αγορά εργασίας.
Το τι θεωρείται μεταρρύθμιση ποικίλλει ανάλογα με το «θεσμό». Το ΔΝΤ έχει σημειώσει ότι είναι άδικο να μην πληρώνουν φόρο οι μισοί φορολογούμενοι ζητώντας την άμεση μείωση του αφορολογήτου από τα 8.650 ευρώ σε επίπεδα κάτω των 5.000 ευρώ ενώ για το ασφαλιστικό ζητεί την εξίσωση των παλαιών συνταξιούχων με τους νέους θεωρώντας ότι δεν είναι βιώσιμο το σύστημα, όταν απορροφά ετησίως δαπάνες που ανέρχονται στο 12% του ΑΕΠ.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Είναι σαφές ότι για τέτοιου εύρους ζητήματα δεν μπορεί να υπάρξει σύντομα συμφωνία και αυτό λειτουργεί σε βάρος της πραγματικής οικονομίας. Βρυξέλλες και Αθήνα υποκρίνονται ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν όταν στην πράξη παγώνουν λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη και χωρίς να λαμβάνονται αποφάσεις για την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αποτελεί το βασικό σημάδι για σταδιακή επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα…
Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Η «προνομοθέτηση» μέτρων για το 2019 υπερβαίνει την εκλογική θητεία της παρούσας κυβέρνησης και δεσμεύει την επόμενη, η οποία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Τσίπρας, που χαρακτήριζε παράνομη μία τέτοια κίνηση, από χθες δεν έχει κανένα πρόβλημα να συζητήσει μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Ισως ο ίδιος πιστεύει στη θεωρία της «δεξιάς παρένθεσης» και θέλει να δυσκολέψει το βίο της επόμενης κυβέρνησης, όμως συνήθως τέτοιοι σχεδιασμοί πηγαίνουν στα καλάθια των αχρήστων…
ΤΟ «ΑΝΕΠΙΚΑΙΡΟ» ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
Στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο πρωθυπουργός χαρακτήριζε ανεπίκαιρο το θέμα της δημόσιας τάξης που είχε θίξει με την ερώτησή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Μέσα σε λίγες ημέρες από τότε κάτι «μασκαράδες» επιτέθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, κάποιοι άλλοι κουκουλοφόροι έσπασαν τα ακυρωτικά μηχανήματα στο σταθμό «Ειρήνη» και οι «χουλιγκάνοι» οργίασαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οταν η πραγματικότητα καλύπτει τον κ. Τσίπρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τα πράγματα για την κυβέρνηση δεν είναι και τόσο ευχάριστα…
*Ο Πάνος Αμυράς είναι ο διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου