Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΥΜΦΩΝΑ με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ένας στους τρεις εργαζομένους λαμβάνει αποδοχές μικρότερες του κατώτατου μισθού. Επτά στους δέκα έχουν μισθό κάτω από τα 1.000 ευρώ.
ΚΑΙ τα στοιχεία από την «Εργάνη» του υπουργείου Εργασίας είναι αποκαρδιωτικά, καθώς από το 2017 -επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- και μετά σχεδόν μία στις δύο νέες προσλήψεις αφορούν σε ελαστικές μορφές απασχόλησης.
ΑΡΑ, ποια είναι η λύση; Θα σωθούν οι εργαζόμενοι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 2%, από τα 650 στα 663 ευρώ; Οχι βέβαια. Θα σώζονταν αν ο κατώτατος μισθός ανέβαινε στα 750 ευρώ που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ή μήπως στα 1.300 ευρώ που ζητάει το ΚΚΕ;
ΑΝ η πραγματική οικονομία μπορούσε να εκτιναχθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο, τότε ας υιοθετούσαμε τον κατώτατο μισθό της Ελβετίας, που είναι πάνω από 3.000 ευρώ το μήνα. Τότε, θα ήμασταν όλοι πλούσιοι; Και, αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να πληρώνει αυτούς τους μισθούς; Ωραίες οι κομματικές αντιπαραθέσεις και η πλειοδοσία για τα μάτια των ψηφοφόρων, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
ΓΙΑ να αυξηθούν στην πραγματικότητα οι μισθοί πρέπει να επανεκκινηθεί η πραγματική οικονομία. Και, ναι, όσο κι αν γκρινιάζει η ιδεοληπτική Αριστερά, η αγορά θα ρυθμίσει τις αποδοχές των εργαζομένων. Τότε, ναι, θα αρχίσουν να αυξάνονται οι μισθοί.
Δρόμος χωρίς γυρισμό…
ΥΠΑΡΧΕΙ, βέβαια, και η ευθύνη των επιχειρήσεων. Γιατί κάποια στιγμή πρέπει να υλοποιηθεί από την κυβέρνηση μια σημαντική μεταρρύθμιση στον ιδιωτικό τομέα. Δεν γίνεται κάποιες επιχειρήσεις να εμφανίζονται χρεοκοπημένες, να πληρώνουν ελάχιστα χρήματα τους εργαζομένους και οι «επιχειρηματίες» να συνεχίσουν να θησαυρίζουν… αέναα.
ΜΑΓΙΚΕΣ λύσεις δεν υπάρχουν. Αυτά τα βιώσαμε το καλοκαίρι του 2015. Τότε, κατέρρευσαν τα παραμύθια πως… λεφτά υπήρχαν. Η πραγματική αύξηση των μισθών θα είναι μια διαδικασία αργή και επώδυνη. Αν, όμως, υλοποιηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζονται και μετασχηματιστεί, επιτέλους, το παραγωγικό μοντέλο της ελληνικής οικονομίας, τότε, ναι, σε λίγα χρόνια οι αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα θα πάρουν την ανιούσα. Αλλιώς, θα μείνουμε καθηλωμένοι για δεκαετίες σε μισθούς επιπέδου… Βουλγαρίας.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr