Γράφει ο Γιάννης Παπαδάτος
Τα πράγματα ωστόσο εν όψει του Brexit δεν διαγράφονται διόλου ευοίωνα. Ούτε για τους 1,3 εκατομμύρια Βρετανούς στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. ούτε για τους 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που ζουν και εργάζονται αυτή τη στιγμή νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πιστοποιούν πέραν πάσης αμφιβολίας μια έκθεση της νομικής υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μια πανευρωπαϊκή έρευνα του Φιλελεύθερου Κόμματος της Βρετανίας.
Η ευρωπαϊκή έκθεση που αποκάλυψε η «Guardian», προειδοποιεί ότι μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Βrexit το 2019, οι Βρετανοί της Ευρώπης θα είναι έρμαιο του κάθε κράτους-μέλους. Κάθε μία από τις υπόλοιπες 27 χώρες χωριστά θα αποφασίσει αν οι Βρετανοί κάτοικοί του θα διατηρήσουν το δικαίωμα στις σπουδές, την παραμονή, την εργασία, την κατοχή ακινήτων, τις συντάξεις και την υγειονομική περίθαλψη που απολαμβάνουν σήμερα. Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι περίπου 200.000 Βρετανοί της Γαλλίας – ιδίως αν νικήσει η Λεπέν, που ξεκαθάρισε ότι ο γάμος με Γάλλο πολίτη δεν θα εξασφαλίζει αυτομάτως την ιθαγένεια.
Περιμένοντας τον… M.A.G.A.*
Δυστυχώς, παρά τις εκκλήσεις του Εργατικού ηγέτη Τζέρεμι Κόρμπιν, η κυβέρνηση Μέι συμμετέχει πρόθυμα στο παίγνιο της «ανθρώπινης ασπίδας», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα βιαστεί να εγγυηθεί τα δικαιώματα των 3 εκατομμυρίων Ευρωπαίων στο έδαφός της, προτού η Ε.Ε. των 27 πράξει το ίδιο για τους 1,3 εκατομμύρια Βρετανούς «αιχμαλώτους».
Οι τελευταίοι πάντως θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα πέσουν θύματα ρεβανσισμού για το Brexit. Το 83% των ερωτηθέντων σε έρευνα του Φιλελεύθερου Κόμματος απάντησαν ότι φοβούνται πως θα χάσουν τα δικαιώματα που απολάμβαναν ως πολίτες της Ε.Ε. στις χώρες διαμονής τους και μόνο ένα μακάριο 3,8% «δεν ανησυχεί καθόλου».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου