Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Η ομάδα του πήρε το πρωτάθλημα ύστερα από 50 χρόνια με τον Αντετοκούνμπο στους 50 πόντους, σημαδιακό μήνυμα της επιτυχίας.
Τα αθλητικά ρεκόρ του Γιάννη θα τα βρείτε στις σελίδες των Σπορ του Ελεύθερου Τύπου, εδώ θα προσεγγίσουμε τα στοιχεία της προσωπικότητας του κορυφαίου μπασκετμπολίστα του κόσμου, που έχουν το δικό τους ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Ολοι γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένεια του Γιάννη φτάνοντας στην Ελλάδα από τη Νιγηρία. Φτωχικά χρόνια στα Σεπόλια, πείνα, αλλά το στοιχείο της αγάπης εντός της οικογένειας ήταν αυτό που κράτησε δεμένα γερά τα μέλη της. Τα μηνύματα που έδιναν στα παιδιά τους ο αείμνηστος Τσαρλς και η Βανέσα Αντετοκούνμπο ήταν ότι δεν πρέπει να σταματούν μπροστά στις δυσκολίες, αλλά να αγωνίζονται για να τις αντιμετωπίσουν με σεβασμό προς όλους και κοινή προσπάθεια.
Το ταλέντο του Γιάννη και τα φυσικά του χαρακτηριστικά προσείλκυσαν στελέχη ομάδων του ΝΒΑ που τον παρακολουθούσαν στενά ακόμη και όταν αγωνιζόταν στη μικρή ομάδα του Φιλαθλητικού, άλλη μια «ήττα» των μεγάλων συλλόγων που αδιαφορούσαν μπροστά στο ακατέργαστο διαμάντι των Σεπολίων.
Η μεταγραφή στους Μιλγουόκι ήταν το πρώτο επίτευγμα του Γιάννη, ο οποίος όμως βρήκε πολλές δυσκολίες σε μια νέα χώρα. Ηταν έτοιμος να επιστρέψει, μέχρι που οι ΗΠΑ αποδέχθηκαν την παραμονή των γονέων του στο Μιλγουόκι.
Μένει ώσπου να φύγει…
Ο Αντετοκούνμπο έγινε πρωταθλητής στο ΝΒΑ γιατί δούλεψε πάνω στα αθλητικά του προσόντα, αλλά ταυτόχρονα γιατί ωρίμασε ως προσωπικότητα. Οι δηλώσεις του μετά τα παιχνίδια δείχνουν ότι πρόκειται όχι απλώς για έναν ολοκληρωμένο αθλητή, αλλά και για έναν άνθρωπο που έχει φιλοσοφήσει τη ζωή, στέλνοντας πάντα σωστά μηνύματα στους συμπαίκτες, στους οπαδούς της ομάδας, αλλά και σε κάθε φίλαθλο ξεχωριστά.
Μετά τον πέμπτο τελικό, όταν η ομάδα του απέκτησε προβάδισμα για τον τίτλο, ο Γιάννης δεν καυχήθηκε για τις επιτυχίες του. Αντιθέτως, είπε πως δεν πρέπει να στέκεσαι στα επιτεύγματα του παρελθόντος γιατί έτσι θρέφεις απλώς το «εγώ» σου -που σε αποπροσανατολίζει για τη συνέχεια-, ούτε, πάλι, πρέπει να φανατίζεσαι ότι «θα συντρίψω τους αντίπαλους», γιατί γεμίζεις με έπαρση. «Πρέπει να αγωνίζεσαι σκληρά για το σήμερα και να μένεις προσηλωμένος στο στόχο σου», είπε ο Αντετοκούνμπο και κάπως έτσι κέρδισε το πρωτάθλημα.
Ο συνδυασμός ταπεινοφροσύνης και μέγιστης προσπάθειας που χαρακτηρίζει τον Γιάννη τον οδήγησε στην κορυφή. Αυτή είναι ίσως και η μεγαλύτερη συμβολή του ως πρότυπο για τα νέα παιδιά. Μπορεί να μη γίνουν πρωταθλητές ΝΒΑ, όμως έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν το δικό τους πρωτάθλημα στη ζωή και στην καριέρα δουλεύοντας πάνω στις δεξιότητές τους με ταπεινότητα, σεβασμό σε όλους και θέληση για αυτό που κάνουν.
Η οικογένεια Αντετοκούνμπο -άξιος συγχαρητηρίων είναι και ο Θανάσης, που επίσης διακρίνεται για τη μαχητικότητα και την ωριμότητα του χαρακτήρα του- ήρθε να μας θυμίσει ότι το μεγαλείο μπορεί να βρίσκεται ακόμη και μέσα σε ένα στενό δυάρι στα Σεπόλια, αρκεί να είναι γεμάτο από αγάπη και θέληση για πρόοδο.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr