Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη συμμετάσχει στην εμβολιαστική προσπάθεια, δηλαδή πάνω από το 60% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ το 50% θεωρείται πλέον πλήρως εμβολιασμένο.
Θυμίζουμε ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου δεν υπήρχε επάρκεια στον αριθμό των δόσεων για όλους τους τύπους των εμβολίων, ενώ η αποκλιμάκωση που είχε σημειωθεί στην εξέλιξη της πανδημίας μέχρι τα τέλη Ιουνίου είχε οδηγήσει πολλούς στη μετάθεση του εμβολιασμού τους για το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υφυπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, το 77% των πολιτών με ηλικία άνω των 60 ετών, που κινδυνεύει από βαριά νόσηση, έχει ήδη εμβολιαστεί. Τα ποσοστά εμβολιασμού για τις ηλικίες 45-59 είναι 67%, για την ηλικιακή ομάδα 30-44 ξεπερνά το 51%, ενώ στους νέους 18-29, για τους οποίους η πλατφόρμα άνοιξε τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, το ποσοστό ανέρχεται στο 35% και διαρκώς αυξάνεται.
Με βάση τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, έως το τέλος του Αυγούστου η ανοσία του πληθυσμού θα έχει ξεπεράσει το 70%, ώστε το φθινόπωρο να μπει η χώρα σε ρυθμούς πλήρους κανονικότητας. Το κίνημα ευθύνης στη χώρα είναι ισχυρό και πλειοψηφικό, όπως φάνηκε από την αθρόα προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους εργαζομένους στο χώρο της Υγείας και στα γηροκομεία αναμένεται να οδηγήσουν και αρκετούς αναποφάσιστους στην επίσπευση του εμβολιασμού τους.
Η οικονομία δεν αντέχει άλλες καραντίνες ούτε η κοινωνία μπορεί να πληρώνει ιδεοληψίες και θεωρίες συνωμοσίας. Απέναντι στην πανδημία δεν υπάρχουν περιθώρια για οπισθοχωρήσεις ή για συμπεριφορές παρόμοιες με εκείνες των «λουφαδόρων» στον στρατό.
ΜΙΑ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
Η Γερμανία ζει τα τελευταία 24ωρα μια πρωτοφανή τραγωδία. Οι φονικές πλημμύρες που έπληξαν τα κρατίδια της Ρηνανίας έχουν προκαλέσει το θάνατο σε τουλάχιστον 100 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων ξεπερνά τους χίλιους. Η υπερχείλιση του Ρήνου διέλυσε γέφυρες και το ηλεκτρικό δίκτυο, ενώ πόλεις και χωριά βυθίστηκαν από τα νερά και τη λάσπη. Η τραγωδία στη Γερμανία ανέδειξε ευθύνες για την ποιότητα βασικών υποδομών, αλλά και για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει σε παραποτάμιες περιοχές για την εξόρυξη άνθρακα και την εκμετάλλευση του υπεδάφους.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Το δράμα των Γερμανών εξελίσσεται λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο Χριστιανοδημοκράτης υποψήφιος για την Καγκελαρία, Αρμιν Λάσετ, που είναι πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βορείου Ρηνανίας- Βεστφαλίας, το οποίο επλήγη από τις πλημμύρες, καλείται να διαχειριστεί μια δύσκολη κατάσταση όσο ο αριθμός των θυμάτων θα ανεβαίνει. Παράλληλα, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής μπαίνει στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, κι αυτό ευνοεί το κόμμα των Πρασίνων, που τις τελευταίες εβδομάδες είχε χάσει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, διατηρώντας ωστόσο τη δεύτερη θέση.
Το 2001 ο Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε τις εκλογές -αν και οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονταν σε δυσχερή πολιτική θέση- επειδή στις πλημμύρες του Ελβα αντέδρασε με αποτελεσματικότητα. Η εικόνα του Σρέντερ με γαλότσες να βοηθά τους κατοίκους ήταν αυτή που χαράχθηκε στη μνήμη των Γερμανών και αποτυπώθηκε στις κάλπες. Τώρα η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, ο αριθμός των θυμάτων είναι ασύλληπτος για τη χώρα και ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της τραγωδίας στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr