Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΚΑΛΟ είναι να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά ακόμα καλύτερο να συνοδεύονται από αντιπροτάσεις.
ΕΙΝΑΙ δεδομένο, όμως, πως κανείς δεν θέλει να υπάρξει νέο lockdown το φθινόπωρο. Αλλά δεν είναι λογικό το να γκρινιάζουν κάποιοι για ένα νέο ενδεχόμενο «κλείσιμο» και να γκρινιάζουν συγχρόνως για τις «προϋποθέσεις» της νέου τύπου κανονικότητας.
ΓΙΑΤΙ δεν θέλουμε lockdown. Δεν θέλουμε ούτε να εμβολιαστούμε; Δεν θέλουμε ούτε να υπάρχουν κανόνες στην καθημερινότητα; Δεν «κολλάνε» όλα αυτά μαζί.
ΕΙΤΕ θα μπουν αυστηροί όροι στη λειτουργία των κλειστών δημόσιων χώρων είτε αλλιώς αυτοί οι χώροι, πολύ απλά, δεν θα επαναλειτουργήσουν.
ΕΙΜΑΣΤΕ συνηθισμένοι όλοι στην «αντίδραση». Πρέπει, όμως, να βλέπουμε και την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα δείχνει ότι η μετάλλαξη «Δ» σήμερα, και κάποια άλλη ίσως ακόμα πιο επικίνδυνη μετάλλαξη στο προσεχές διάστημα, απαιτούν διαρκείς αλλαγές στη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.
ΤΟ δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμένοι και δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, τότε πάλι θα… τρέχουμε από το φθινόπωρο. Και για την ακρίβεια, δεν θα τρέχουμε, αλλά θα κλείσουν πάλι οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες.
ΑΥΤΟ πρέπει να αποφύγουμε ως χώρα. Και αυτό έχει ως στόχο και η κυβέρνηση. Γι’ αυτό όποιος θέλει να γκρινιάζει, αν έχει κατά νου κάποια καλύτερη ιδέα ας την προτείνει δημόσια. Γιατί το εύκολο είναι απλά να βγάζει ανακοινώσεις ή να τρολάρει στα social media. To δύσκολο είναι να παίρνει κάποια σοβαρή και αξιόπιστη θέση απέναντι στα πράγματα.
Κλιμάκωση χωρίς κέρδος
ΓΙΑ τον ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, αυτό φαντάζει απίθανο. Oταν τον περασμένο Φεβρουάριο υποκινούσε διαδηλώσεις υπέρ του Κουφοντίνα και κατά της… αστυνομοκρατίας εν μέσω του χειρότερου κύματος της πανδημίας. Είναι πασιφανές πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ποντάρει στην καταστροφολογία της πανδημίας.
ΟΙ επιχειρηματίες της εστίασης, όμως, που έμειναν με κλειστά τα μαγαζιά τους για έξι μήνες θα έπρεπε να φανούν πιο ρεαλιστές και συγκαταβατικοί. Να βοηθήσουν να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα και να μη δημιουργούν προβλήματα για κάθε λύση.
ΤΟ ίδιο θα έπρεπε να πράξουν και τα κυβερνητικά στελέχη. Η χθεσινή δήλωση του κ. Γεωργιάδη μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον άστοχη. Τι είπε ο υπουργός Ανάπτυξης; Δήλωσε πως «έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε, δεν υπάρχουν άλλα λεφτά, αν έρθει πανδημία το χειμώνα τελειώσαμε οικονομικά».
ΣΤΟ μόνο που έχει δίκιο ο κ. Γεωργιάδης είναι πως έχει έρθει η ώρα να ωριμάσουμε. Πως πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε μια κανονικότητα υπό όρους ή ένα νέο lockdown.
ΑΠΟ εκεί και πέρα, όμως, δεν μπορεί ένας υπουργός να λέει ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Πως θα τελειώσουμε οικονομικά. Στέλνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, αλλά και στις αγορές.
ΚΑΙ σε τελική ανάλυση, ακόμα κι αν υπάρξουν κι άλλα lockdowns είναι δουλειά της κυβέρνησης να βρει τα απαραίτητα χρήματα και να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Γιατί τα ίδια έλεγαν κάποιοι και πέρσι, αλλά τελικά τα μέτρα στήριξης από 7 δισ. έφτασαν σχεδόν στα 40 δισ. Και δεν «τελειώσαμε» οικονομικά!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr