Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οι Πορτογάλοι, που δοκιμάστηκαν τον περασμένο χειμώνα από ένα σφοδρό τρίτο κύμα όταν οι Εντατικές της Λισαβόνας είχαν γεμίσει ασφυκτικά και τα ασθενοφόρα περίμεναν έξω από τα νοσοκομεία για να αδειάσει ένα κρεβάτι, είχαν καταφέρει να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πανδημία και τον Απρίλιο να έχουν σχεδόν μηδενίσει τον αριθμό των κρουσμάτων.
Δυστυχώς όμως η πανδημία κρύβει ακόμη πολλές επικίνδυνες στροφές, η μετάλλαξη «Δέλτα» ανατρέπει σχεδιασμούς και δημιουργεί νέες εστίες ανησυχίας παγκοσμίως. Οι Πορτογάλοι την «πάτησαν» από τον τελικό του Champions League που έγινε τον περασμένο Μάιο στο Πόρτο μεταξύ της Τσέλσι και της Μάντσεστερ Σίτι.
Οι Αρχές της χώρας επέτρεψαν την είσοδο στους Αγγλους φιλάθλους, αρκετοί από τους οποίους ήταν φορείς της νέας μετάλλαξης του ιού, με αποτέλεσμα η παραλλαγή «δέλτα» να κυριαρχήσει λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας σε όλη τη χώρα.
Η απόφαση αυτή της κεντροαριστερής κυβέρνησης Κόστα επικρίνεται τώρα από τα μέσα ενημέρωσης και την αντιπολίτευση, καθώς θεωρήθηκε ως η αιτία του κακού για το «τέταρτο κύμα».
Η Πορτογαλία, που βρισκόταν στο «πράσινο» χρώμα, ακόμη και για τους δύσπιστους Βρετανούς ξαφνικά μπήκε στο «κόκκινο». Η Λισαβόνα μπήκε σε καραντίνα, ο τουρισμός της μετά την εκρηκτική εκκίνηση βυθίστηκε, ενώ και το Βερολίνο κατέταξε την Πορτογαλία σε «χώρα επιφυλακής», που σημαίνει ότι όσοι Γερμανοί επιστρέφουν θα τίθενται σε 15ήμερη απομόνωση, όπως ισχύει στη Βρετανία.
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Deutsche Welle», τα ξενοδοχεία αδειάζουν και τα νοσοκομεία γεμίζουν.
Η περίπτωση της Πορτογαλίας είναι ενδεικτική για το πόσο εύθραυστες είναι οι υγειονομικές ισορροπίες. Η Βρετανία καταγράφει ξανά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, στη Ρωσία, όπου το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει μείνει πίσω σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, πεθαίνουν καθημερινώς από τον κορονοϊό πάνω από 600 άνθρωποι, ενώ ακόμη και το Ισραήλ επανέφερε τη χρήση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρας.
Στην Ελλάδα η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση, όμως χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Οι Βρετανοί τουρίστες δεν έχουν έρθει ακόμη, ούτε οι Ρώσοι, η ζημιά είναι μεγάλη για αρκετές περιοχές της χώρας, όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι, εάν είχαμε πρόωρο άνοιγμα, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, τώρα δεν θα αντιμετωπίζαμε πρόβλημα με τη μετάλλαξη «δέλτα».
Η μοναδική λύση είναι ο μαζικός εμβολιασμός και η αυστηρή τήρηση των μέτρων. Οι καταστηματάρχες εστίασης μπορεί να γκρινιάζουν για τις αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με την προσέλευση εμβολιασθέντων ή μη σε εσωτερικούς χώρους, όμως μέχρι να φτάσουμε στο φθινόπωρο η διαδρομή είναι μεγάλη.
Στην πανδημία ένα είναι βέβαιο: Η αγορά κλείνει πολύ γρήγορα και ξανανοίγει πολύ δύσκολα. Το βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν, το βλέπουμε να συμβαίνει στη Λισαβόνα, δεν θέλουμε να το ξαναδούμε στη χώρα μας. Η μετάλλαξη χτυπά τους ανεμβολίαστους, που παραμένουν σε υψηλά ποσοστά, κι αν δεν πειστούν να περάσουν αμέσως από τα εμβολιαστικά κέντρα, ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Για τη δημόσια υγεία πρωτίστως, αλλά και για την οικονομία.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr