Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΤΑ ζητήματα που μπαίνουν στο τραπέζι είναι αν το κράτος μπορεί να προστατεύσει και να διαχειριστεί αυτή τη δημόσια περιουσία ή αν οι ιδιώτες μπορούν να την αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο. Στη συζήτηση υπάρχει ακόμα ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας: το πώς εμείς οι πολίτες ενεργούμε για να διατηρήσουμε τη δημόσια περιουσία.
ΤΟ τελευταίο παράδειγμα αφορά στην παραλία της Γλυφάδας. Μια παραλία με ελεύθερη πρόσβαση, την οποία ο δήμος έχει αξιοποιήσει με εξαιρετικό τρόπο. Την καθαρίζει καθημερινά και παρέχει δωρεάν ομπρέλες, ντους, αποδυτήρια, ακόμα και μηχάνημα πρόσβασης στη θάλασσα για άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα μοναδικό μοντέλο, όπου το κράτος δείχνει ότι μπορεί να διαχειριστεί τη δημόσια περιουσία.
ΚΙ όμως, προχθές το βράδυ πάνω από χίλια άτομα που διοργάνωσαν κορονο-beach party δεν αρκέστηκαν στο να διασκεδάσουν, παρά το γεγονός βέβαια πως δεν τηρούσαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας. Εβαλαν φωτιά στις ομπρέλες, έσπασαν όσες δεν έκαψαν και, μάλιστα, πήραν στο κυνήγι με πέτρες τους πυροσβέστες που κατέφτασαν για να αποσοβήσουν την καταστροφή.
ΕΙΝΑΙ βέβαιο πως ο δήμαρχος Γλυφάδας, κ. Γιώργος Παπανικολάου, που τα τελευταία επτά χρόνια έχει μεταμορφώσει και αναβαθμίσει την πόλη, πολύ σύντομα θα ξαναφτιάξει από την αρχή την παραλία και θα την παραδώσει ελεύθερη στους πολίτες. Το ερώτημα που πλανάται είναι πώς θα αποφευχθεί μια εκ νέου καταστροφή από ανεγκέφαλους μπαχαλάκηδες.
ΜΠΟΡΕΙ εύκολα να φανταστεί κανείς τι θα συνέβαινε αν το παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού γινόταν ένα δημόσιο πάρκο. Το πιθανότερο είναι πως πολύ γρήγορα θα θύμιζε το εγκαταλελειμμένο Πεδίον του Αρεως, το οποίο όλο το φτιάχνουν και μετά από λίγο καιρό πάλι στα χάλια του είναι.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Η λύση, βέβαια, δεν είναι να γίνουν όλα ιδιωτικά. Αν και για μεγάλους χώρους από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος αξιοποίησης. Το Πάρκο Νιάρχου δείχνει το δρόμο. Μπορεί να έχει παραδοθεί στο Δημόσιο, αλλά λειτουργεί υπό την επίβλεψη του Ιδρύματος Νιάρχου και η ασφάλεια των χώρων είναι υποδειγματική.
ΕΙΝΑΙ σημαντικό πρόβλημα η συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στη δημόσια περιουσία. Κάποιοι θεωρούν πως δημόσια περιουσία σημαίνει ότι μπορούμε να την καταστρέφουμε, ότι μπορούμε να την κάνουμε ό,τι θέλουμε. Το βλέπουμε να συμβαίνει καθημερινά στους χώρους των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Και, βέβαια, η λύση δεν είναι να υπάρχει ένας αστυνομικός πίσω από τον κάθε πολίτη. Αυτό ούτε μπορεί να γίνει ούτε έχει νόημα.
Η λύση είναι να αλλάξει η νοοτροπία. Και αυτό δεν θα συμβεί μαγικά μέσα σε μια μέρα. Απαιτείται να δοθεί ισχυρό μήνυμα από την κυβέρνηση και από το κράτος. Η μεταρρύθμιση αυτή ίσως είναι και η πιο σημαντική για να πάει μπροστά η χώρα. Σίγουρα είναι η πιο ζόρικη.
ΠΡΕΠΕΙ, επιτέλους, να γίνει κατανοητό πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες. Και πως πρέπει όλοι να τους σεβόμαστε.
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr