Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Από όσο θυμάμαι, ποτέ Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν παρέμεινε ιδιωτικά να δει τους Ελληνες της Πόλης, που αντιμετωπίζουν δυσχερείς συνθήκες. Η παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων τους είναι επώδυνη και συνεχής. Το αποτέλεσμα; 150.000 ψυχές ζούσαν εκεί στη δεκαετία του ’60. Σήμερα;
Πότε Ελληνας υπουργός Εξωτερικών μίλησε ενώπιον Τούρκου ομολόγου του για τα μύρια πάθη της εξόντωσης της ελληνικής μειονότητας και για όσα, σήμερα, τραβάει; Και για να ολοκληρώνω, δεν άκουσα ποτέ από Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να κάνει δηλώσεις στα ελληνικά ΜΜΕ -που θα EΠΡΕΠΕ πάντα να τον συνοδεύουν στην Τουρκία- ούτε για το πώς ζει η ελληνική μειονότητα ούτε για τις θρησκευτικές της ελευθερίες ούτε για τη δυσπραγία στην τακτοποίηση της περιουσίας της ούτε για την περίθαλψή της ούτε για την ανασφάλεια που νιώθει, ως πολίτες τρίτης κατηγορίας. Θυμίζω μόνο ότι στην περίοδο του Ραμαζανιού ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών περιόδευσε στη Θράκη, ως «απάντηση» στην επίσκεψη του υφυπουργού Βλάση, στο Πατριαρχείο!
Ο «φίλος» Μεβλούτ έρχεται τη Δευτέρα στην Αθήνα να συζητήσει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που είναι το σύγχρονο γιοφύρι της Αρτας. Το πιθανότερο είναι να τα ναρκοθετήσει, περιοδεύοντας στη Θρἀκη, προσπαθώντας να ελέγξει τη μειονότητα, ενισχύοντας την τουρκική επιρροή. Αλλά δεν τη λες και οικοδόμηση εμπιστοσύνης, όταν τα τουρκικά πολεμικά αεροπλάνα βολτάρουν πάνω από τα ελληνικά νησιά. Τι θα γίνει άραγε όταν ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα πετάξουν πάνω από την Τένεδο ή την Ιμβρο. Μια… γκαζιά από τη Λήμνο απέχουν.
Οι τουρκικές εφημερίδες, που ελέγχονται από το καθεστώς Ερντογάν, μας πληροφορούν για την ατζέντα Τσαβούσογλου. Ητοι, μία επανάληψη στα γνωστά εκείνα, Ανατολική Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ζήτημα για το οποίο ο Νίκος Δένδιας του επεφύλαξε αποστομωτική απάντηση στην Κωνσταντινούπολη.
Αναρωτιέμαι αν ο «φίλος» Μεβλούτ θα επιχειρήσει να «πάρει το αίμα του πίσω», επειδή ο Δένδιας, εφαρμόζοντας οδηγίες Μητσοτάκη, δεν μάσησε τα λόγια του στην κοινή συνέντευξή τους. Αν η Τουρκία έχει συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται, τω όντι, με την πλάτη στον τοίχο, καθώς ο Μπάιντεν έχει βάλει τα όρια των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση τα δικά της, ίσως να αποβεί ήπια συνάντηση. Πολλώ μάλλον όταν συζητείται πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ.
Κάποιοι εμφανίζονται και ως αισιόδοξοι: Να θελήσει η Τουρκία να μας δείξει το καλό της πρόσωπο. Εχει και τέτοιο;
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr