Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Αποσυσπείρωση, απόρριψη της βασικής αντιπολιτευτικής γραμμής και έλλειμμα προτάσεων για το μέλλον είναι τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων της έρευνας είναι τα εξής:
Πρώτον, η κυβέρνηση βγαίνει από την πανδημία ενισχυμένη καλύπτοντας και τη φθορά που είχε καταγράψει τους προηγούμενους μήνες, όταν η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα και το δεύτερο κύμα του ιού δοκίμαζε τις αντοχές του ΕΣΥ και της οικονομίας. Συγκρίνοντας διαχρονικά τα αποτελέσματα των ερευνών της εταιρίας Metrοn Analysis, προκύπτει ότι η πρόθεση ψήφου για τη Νέα Δημοκρατία διαμορφώνεται στο 34% από 32,3% που ήταν τον περασμένο Μάρτιο και από το 31,6% που είχε καταγραφεί προεκλογικά, τον Ιούλιο του 2019, όταν στην κάλπη πλησίασε το 40%.
Αντίστοιχα, η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ τώρα μετρήθηκε στο 20,1%, οριακά αλλά χαμηλότερα από τον Μάρτιο, όταν η πανδημία σκέπαζε τα πάντα (20,5%), και σαφώς πτωτικά σε σχέση με την προεκλογική μέτρηση του Ιουλίου 2019, που είχε βρεθεί στο 24,2%, για να φτάσει στην κάλπη στο 31,5%. Το προβάδισμα της Ν.Δ. διαμορφώνεται πλέον στο 13,9% από 11,8% που ήταν τον Μάρτιο και 7,4% που είχε μετρηθεί πριν από τις κάλπες του Ιουλίου. Δηλαδή, η διαφορά τώρα είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της προεκλογικής περιόδου του 2019.
Δεύτερον, τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών αποκαλύπτουν το δομικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες απορρίπτουν την επιλογή του Τσίπρα να υιοθετήσει τη γραμμή των «σκληρών» του ΣΥΡΙΖΑ, ασκώντας μία αντιπολίτευση που θυμίζει ακραίο αριστερό σχηματισμό παρά ένα κόμμα εξουσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την αριστερή στροφή του Τσίπρα μεγάλοι κερδισμένοι βγαίνουν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν σημαντικά σε σχέση με τη δύναμή τους, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είδε τα προσωπικά τα χαρακτηριστικά να επιδεινώνονται.
Η Δώρα, η Γαρυφαλλιά και αύριο;
Στο ερώτημα του καταλληλότερου πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης επιλέγεται από το 46% των ερωτηθέντων, όταν τον Μάρτιο ήταν 40% και προεκλογικά στο 28%. Αντίστοιχα, ο Τσίπρας θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός μόλις από το 16%. Τον Μάρτιο είχε μετρηθεί στο 17% και τον Ιούλιο του 2019 στο 25%. Η διαφορά στην καταλληλότητα, από 3% που ήταν προεκλογικά, έχει δεκαπλασιασθεί στις 30 μονάδες.
Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη γενικότερη εικόνα, η αισιοδοξία φαίνεται ότι επιστρέφει ύστερα από πολλούς μήνες καταχνιάς και αυτό ευνοεί την κυβέρνηση. Eξι στους δέκα εκτιμούν ότι τα χειρότερα πέρασαν, το 46% θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση έναντι 36% που ήταν τον Μάρτιο, ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, ήταν μόλις στο 10%.
Οι πολίτες εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την πορεία του εμβολιασμού σε ποσοστά κοντά στο 60%, όταν αρνητική γνώμη διατυπώνει το 34%, ενώ τον Μάρτιο η εικόνα ήταν εντελώς διαφορετική (θετική γνώμη 36% έναντι 57% των αρνητικών κρίσεων). Ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνεται τη μίζερη και ακραία αντιπολίτευση, τώρα που οι εμβολιασμοί τρέχουν και η πανδημία υποχωρεί έμεινε χωρίς αφήγημα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ερευνών.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr