Γράφει ο Πάνος Αμυράς*
Οσοι συνομιλούν με παράγοντες της οικονομίας διαπιστώνουν την αλλαγή κλίματος που υπάρχει στην αγορά και την προσδοκία ότι επιτέλους η θεωρία του ελατηρίου θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Θυμίζουμε ότι πρώτος είχε εισαγάγει την έννοια του ελατηρίου στον δημόσιο λόγο ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στα μέσα του 2016 πίστευε ότι θα ερχόταν η ανάπτυξη ύστερα από την καταστροφική διαπραγμάτευση του 2015. Η θεωρία του δεν επιβεβαιώθηκε, είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 ήταν χειρότερο ακόμη και από το 2015 διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φόρτωνε διαρκώς στο ελατήριο της οικονομίας βαρίδια αυξάνοντας φόρους και εισφορές. Η ανάκαμψη δεν είναι αποτέλεσμα αυτοματισμών αλλά πηγάζει από πολιτικές για την αύξηση των επενδύσεων, που έλειψαν την περίοδο της πρώτης φοράς Αριστερά.
Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει φροντίσει να απαλλάξει από την αγορά βάρη μειώνοντας σημαντικά τους φόρους για επαγγελματίες και επιχειρήσεις ενώ έχει χτίσει εικόνα αξιοπιστίας για τη χώρα, όπως προκύπτει από τις θετικές εκθέσεις όλων των οίκων αξιολόγησης και την αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, έχει τοποθετήσει για φέτος τον πήχυ της ανάπτυξης στο 3,6%, χαμηλότερα και από τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, αλλά ελπίζει σε καλύτερες επιδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις στο υγειονομικό μέτωπο με νέες μεταλλάξεις που θα αναζωπυρώσουν την πανδημία.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι μεγάλο, όπως προκύπτει από τη σημαντική άντληση διεθνών κεφαλαίων από την Πειραιώς και τη Eurobank, αλλά και από τις αθρόες το τελευταίο διάστημα αγορές μετοχών και ομολόγων από «θεσμικούς παίκτες» και όχι από ευκαιριακά funds.
Στον τουρισμό, ήδη οι κρατήσεις σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες από 50% έως και 100% ενώ η επιτάχυνση που παρατηρείται στους ρυθμούς εμβολιασμών στην Ευρώπη θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε μία έκρηξη της κίνησης από τον Ιούλιο και σε επέκταση της περιόδου μέχρι και τον Νοέμβριο.
Ντόναλντ Τραμπ και Δαλάι Λάμα
Παρά το γεγονός ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να είναι το χειρότερο της πανδημίας, υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια όπως η αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2%, η άνοδος της οικοδομικής δραστηριότητας, του όγκου του εμπορίου και των εξαγωγών, αλλά και η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών, που πλέον ξεπέρασαν τα 127 δισεκατομμύρια ευρώ από 116 δισ. που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να πετύχει το δικό της αναπτυξιακό άλμα από το δεύτερο εξάμηνο και η κυβέρνηση γνωρίζει ότι το στοιχείο αυτό θα είναι η βάση και για τη δική της πολιτική επιτυχία. Η θεωρία του ελατηρίου θα επιβεβαιωθεί εάν συνεχισθεί η πολιτική μείωσης φόρων και προωθηθούν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα κινητοποιήσουν πολλαπλάσιες επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σήμα σταθερότητας, που είναι απαραίτητο για την οικονομία, και εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για να προλάβει η χώρα τις προκλήσεις της μετά Covid εποχής.
*Ο Πάνος Αμυράς είναι διευθυντής του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr