Γράφει η Άννα Παναγιωταρέα
Η πρόεδρος της Κομισιόν δεν είδε φως και ανέβηκε, απρόσκλητη, στο σαλόνι του Ερντογάν ώστε να αναγκαστούν οι παρατρεχάμενοι, τελευταία στιγμή, να ψάχνουν για καρέκλα. Είναι μία ακόμη απόδειξη πώς ο Ερντογάν αξιολογεί τη θέση της γυναίκας, αλλά και τη σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε.
Σημειώνω ότι πριν από δεκαπέντε μέρες ο Ερντογάν απέσυρε την υπογραφή της Τουρκίας από το Σύμφωνο της Κωνσταντινούπολης για τη βία κατά των γυναικών! Τον εξόργιζε, υποθέτω, ότι στο Σύμφωνο διασφαλίζονται τα δικαιώματα όλων των ατόμων και όλων των σεξουαλικών κατευθύνσεων. Εσπευσε να συμφωνήσει με τον εξαγριωμένο ακροδεξιό εταίρο του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ότι το Σύμφωνο καταπατά τις αρχές και τις παραδόσεις της Τουρκίας!
Ο Ερντογάν δεν κρύβει τις απόψεις του για τη θέση της γυναίκας στην Τουρκία: «Οι γυναίκες», δήλωσε, «δεν έχουν άλλη θέση από το να κάθονται στο σπίτι και να φροντίζουν τον άντρα τους και τα παιδιά τους». Σεβόμαστε την παράδοση της Τουρκίας, του 16ου αιώνα, όπου κλείνονταν οι γυναίκες στα χαρέμια, αλλά να συνεχίζεται και στον 21ο;
Επιπροσθέτως, στις 3 Φεβρουαρίου απευθύνθηκε στις Τουρκάλες φοιτήτριες, που διαμαρτύρονταν στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου ότι θα καταργήσει το Σύμφωνο της Κωνσταντινουπόλεως: «Μην παρασύρεστε από τη ΛΟΑΤΚΙ της αντιπολίτευσης στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου. Η χώρα αυτή είναι πατριωτική και ηθική. Προχωράμε προς το μέλλον με αυτές τις αξίες». Καλύτερα δεν γίνεται!
Σύγχυση ταυτοτήτων, απώλεια ισορροπίας
Κάθε μέρα πολλαπλασιάζονται, στα τουρκικά ΜΜΕ, οι ειδήσεις ή για κακοποίηση και βιασμό, για δολοφονίες ή τραυματισμούς γυναικών, επειδή τόλμησαν να ζητήσουν διαζύγιο. Χιλιάδες Τουρκάλες βιώνουν το μαρτύριο της σεξουαλικής κακοποίησης και της ενδοοικογενειακής βίας, απροστάτευτες, από ένα κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο και αυταρχικό κράτος. Το τουρκικό νομικό πλαίσιο προβλέπει ελαφρυντικά μόνον υπέρ του δράστη. Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε ότι «είναι επαρκής η τουρκική νομοθεσία για την προστασία των γυναικών»…
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να αιφνιδιάστηκαν από την άθλια συμπεριφορά του Ερντογάν, που έστησε το σκηνικό προκειμένου να ταπεινώσει την πρόεδρο της Κομισιόν. Ομως, η «γαϊδουριά» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που κοίταζε την ομότιμή του πρόεδρο της Κομισιόν λες και την έβλεπε πρώτη φορά, αντί να της προσφέρει αμέσως τη θέση του, θα μείνει στην Ιστορία.
Το ερώτημα παραμένει: Οι πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης θέλουν ως μέλος της μία αυταρχική Τουρκία που έχει ξεμείνει στον 16ο αιώνα, φυλακίζοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr