Γράφει ο Γιάννης Τσαπρούνης
ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχουν τη φαεινή ιδέα να εκμεταλλευτούν μικροκομματικά όσο περισσότερο μπορούν την επέλαση του κορονοϊού. Ετσι, από τη μια καταγγέλλουν την κυβέρνηση γιατί προχωρά σε σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων εν μέσω της κορύφωσης του τρίτου κύματος και από την άλλη την καταγγέλλουν ξανά γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κοζάνη.
ΔΕΝ θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν αυτή η γραφική στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Πέρσι τον Οκτώβριο, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας ειρωνευόταν την τότε μεταμεσονύχτια απαγόρευση κυκλοφορίας. «Στις δώδεκα παρά πέντε δεν κολλάει, στις δώδεκα και πέντε κολλάει», έλεγε χασκογελώντας και έκλεινε το μάτι σε όσους δεν τηρούσαν τα μέτρα, ψαρεύοντας συγχρόνως στα θολά νερά των αρνητών της πανδημίας. Ηταν, τότε, μόλις δυο-τρεις εβδομάδες πριν σκάσει το δεύτερο κύμα του κορονοϊού που χτύπησε αλύπητα τη Βόρεια Ελλάδα.
ΣΤΑ τέλη Νοεμβρίου ο κ. Τσίπρας -πάλι από το βήμα της Βουλής- κατηγορούσε την κυβέρνηση για «εμπόριο ελπίδας με ένα εμβόλιο που δεν είχε καν ανακαλυφθεί». Βέβαια, αυτό δεν τον εμπόδισε λίγες εβδομάδες αργότερα να καταγγέλλει την κυβέρνηση πως πραγματοποιεί μόνο πέντε χιλιάδες εμβολιασμούς ημερησίως και να αναφέρεται σε δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν πως η ανοσία θα έρθει το… 2023! Τώρα, βέβαια, που το ελληνικό ψηφιακό σύστημα ραντεβού για εμβολιασμούς έχει πάρει τα εύσημα ακόμα και από τη Γερμανία και πραγματοποιούνται πάνω από 50.000 εμβολιασμοί την ημέρα, απλά έχει μείνει να λέει ότι δεν υπάρχουν όσες δόσεις θα θέλαμε όλοι να υπάρχουν.
ΤΟΝ Φεβρουάριο, στο ξεκίνημα του τρίτου κύματος, ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε την κυβέρνηση πως «απέτυχε» και οδήγησε τη χώρα σε νέο lockdown, αλλά την ίδια στιγμή δήλωνε πως «δέχεται ότι υπάρχει ρίσκο διασποράς κορονοϊού» στις διαδηλώσεις. Βέβαια, το κόμμα του συνέχιζε να διοργανώνει συγκεντρώσεις καλώντας μαζικά τους πολίτες να συμμετέχουν κατά της «χουντικής κυβέρνησης».
2014 και 2024, ομοιότητες και διαφορές
Ο κ. Τσίπρας ποντάρει πολιτικά στις συνέπειες της πανδημίας, τόσο στις υγειονομικές όσο και στις οικονομικές. Η κυβέρνηση έχει στηρίξει με σχεδόν 40 δισεκατομμύρια ευρώ τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τα νοικοκυριά, αλλά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι δεν είναι ευχαριστημένος. Ισχυρίζεται πως θα έπρεπε να έχουν δοθεί πολλά περισσότερα και υπόσχεται ξανά διαγραφή ιδιωτικού χρέους ξεπατικώνοντας μέρος από το περιβόητο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης του 2014.
ΤΟ πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι μεγάλο. Σε λίγο θα βρεθεί σε πολιτικό κενό. Μόλις υποχωρήσει η πανδημία δεν θα έχει πια τι να πει. Θα εφεύρει, βέβαια, νέα ψευδοαφηγήματα. Οι πολίτες, όμως, θα έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους. Θα έχουν κατανοήσει πως ο κ. Τσίπρας, αντί να «πολεμήσει» κατά της πανδημίας συστρατευόμενος με τις ανάγκες της χώρας, προτίμησε να εκμεταλλευτεί το δυστοπικό σκηνικό για να κερδίσει μια-δυο μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Πολύ (πολιτικό) κακό για το τίποτα!
*Ο Γιάννης Τσαπρούνης είναι διευθυντής σύνταξης του Ελεύθερου Τύπου
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr